Sunday, 30 December 2012

Update Cerita Kurus


Salam....

Pagi tadi saya bukak blog then dapat laa 1 komen kawan kita ni tanya pasal misi kurus saya...





Phewwww.... Sorry sangat-sangat ye Momoy.... Lately memang tak sempat langsung nak hapdet blog. Banyak yang saya nak story pasal misi kurus saya ni taw. Busy duk round keliling Penang cari rumah sewa... Huhuhu...

So, arini saya hapdet laa sikit pasal cerita kurus saya ni k.. Minggu ni masuk la minggu ke 3 saya bermisi.. Hehehe.... Dan sepanjang 3 minggu ni jugak laa botol air 2 liter n Felinna Inchloss sentiasa berdamping ngan saya. Tak kira kemana je saya pegi, 2 benda penting tu mesti ada skali.. *masuk jamban tu takde laa eh... Tapi Felinna Inchloss tu dah abis sejak dari last week lagi.. 2 minggu pakai boleh abis.. Mana taknye, dah 1 badan penuh ngan lemak.. Hahaha.... N aritu baru oder 2 botol untuk stok bulan depan... *tips berjimat, beli time ada sale ok..so beli banyak-banyak tak rugi... Hihihihi......



ari ke-2 joging..kawan2 duk perli2..tengok laa aku kurus nanti...terjojol bijik mata ko.huhu


Disebabkan inchloss da abis, so sepanjang minggu ni 5 ari berturut-turut saya pi joging kat padang berdekatan umah saya. *Nanti saya hapdet tentang facilities yang ada kat padang ni k.. :) Kebetulan sidia kerja shift malam minggu ni. So pagi-pagi abis keja, terus pi joging dengan coach saya tu... Wuwuwuwu... Menyesal hired dia as coach sebab dia lebih kepada membuli n menyiksa lemak saya... Wawawaaaa :'(.... Kena paksa lari tak boleh stop! Nak abiskan 1 round padang tu setengah mati jugak.. Yelaa sebab dah lama sangat tak joging. Lemak-lemak macam tak rela je kena gegar.. Hahaha... Bila dah masuk ari ke-3, sidia dah lepas saya joging sendiri kat padang tu... Walaupun sakit-sakit jugak laa muscle saya ni kan... Dah tak kena dera dah.. Yayyyy!!! :D

Okeh, last saya timbang aritu dalam seminggu lepas kot? Tak ingat bila.. Tapi yang pasti sekarang ni dah seminggu tak timbang sebab kat klinik 1 lagi ni penimbang dia rosak. Selalu saya timbang kat klinik 1 lagi.. *bape punya banyak klinik daa... Hahaha... Kat tempat keje saya ni ada 3 buah klinik ye... Insha Allah ujung minggu depan baru saya keje balik kat klinik yang ada penimbang tu. N since dari start misi dah guna penimbang tu, so saya akan gunakan penimbang tu sampai misi saya dah selesai.. *tips timbang berat, guna 1 penimbang sahaja supaya kita taw berapa total kita dah lost. Sebab lain penimbang, lain spring :) . Sebab dah lama tak timbang, saya tak taw berapa kilo saya dah lost. Tapi saya betul-betul yakin memang dah lost banyak sebab saya jaga makan jugak... Tunggu next week ok... *cant wait!

Yang paling best 4 orang dah perasan perubahan sikit pada pipi n peha. Tapi pada saya peha still perlu keja keras. Sebab still gedabak -_-


ni pic bulan 10..tengok pipi.bukan main tembam lagi


tengok jari debab-debab tu... -_-


latest the whole body pic of me. abaikan sidia yang interprem di situ


Tadaaa.... Ni pic yang latest. 2 ari lepas punya pic. *sila buat perbandingan... Kat pic ni perubahan yang saya nampak tang pipi tu dah tak gebus sangat macam sebelum ni. Jari-jari montel saya tu sekarang dah nampak tajam-tajam bila saya bengkokkan jari *errr....tak paham -_- . Kalau dulu jari saya nampak bulan-bulat jer kalau bengkokkan... Lengan pun dah tak gedabak sangat. Tapi still kena kecikkan lagi.

Cetengok plak kat peha saya tu... Tang situ yang paling liat lemak-lemak nak kurang. Saya memang jenis peha besar. Macam kayu balak tuh... Adeh.... Semalam pegi tesco, saya dah beli skipping. Lepas ni siap laa tiap-tiap ari kat dalam umah pun saya boleh skipping...

So, tunggu next entry kite tengok kecik ke tak drum stick KFC tu k... Berbeza kalau nak banding ngan peha sidia yang macam kayu besbol tu.. Huhuhu.... Tapi lengan saya plak lagi kecik dari dia... Banggeeeeeee...... Hahahaha.....


* Rumah sewa dah dapat. 2,3 ari lagi dah boleh angkut barang sikit-sikit. Yayyy... Bakar lemak-lemak lagi!!! :D




Wednesday, 26 December 2012

Wordless Wednesday #2


Salam...




* Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk memperbaiki diri dalam menempuh hari-hari mendatang  :)


Friday, 21 December 2012

Rumah Owhhh Rumah


Salam....

Entry kali ni nak cerita pasal umah plak yer...

Alkisah saya ni menyewa jer... Dapat plak mesej dari tuan umah pagi semalam bagitau yang dia 1 family nak pindah n stay kat umah tu balik. Sebelum bulan 3 nanti baru dorang nak pindah. So kitorang yang menyewa kat situ terpaksa berpindah n cari umah sewa lain... -_-''

Almost 2 taun jugak saya stay kat umah ni. Even umah flat, tak besar mana, suasana bising ngan budak-budak.. Tapi saya selesa n dah serasi dah stay kat umah tu. Tempat keje pun dekat jer ngan umah. 10 minit dah sampai.

Ekceli tuan umah ni pakgad kat tempat keje saya. Kira tiap-tiap bulan nak bayar sewa umah senang. Sebab 1 tempat keje kan... Pastu masa mula-mula pindah dulu pakcik tu tak mintak deposit pun. Bayar sewa n terus masuk jer... Sebulan Rm400 memang dah paling murah laa bagi saya.. Sebab kat Penang umah mahal-mahal... Tadi try jugaklah cari kat mudah.com... Cari umah or bilik sewa... Tapi yang ada suma mahal... Grrrr..... Yang murah n affordable sume dah ada orang masuk. Pastu sume nak deposit sampai 3 bulan... Adehhhh....Kenapa laa kat Penang ni umah mahal-mahal... Wuwuwuwuwwwwuu.......



* Esok cuti nak kena round jugak laa cari umah sewa...


Tuesday, 11 December 2012

Nyah Kau Lemak-Lemak Degil!!!


Salam...

Masih ingat lagi tak ngan entry lepas saya cita pasal nak kurus? Hehehe.... Masa tu memang berkobar-kobar nak kurangkan berat badan. Banyak sebab saya nak kurus. Tapi sebab yang paling-paling wat saya nekad nak kurus sebab ramai kawan-kawan yang tegur badan saya yang semakin gedabak cumel ni :p
Bukan kata kawan-kawan jer, Abah si dia pun tegur jugak... Malu k... Malu..... -_-

Start dari aritu, saya control jugak laa makan.. Try tak nak makan nasik. Tapi yang wat diet saya spoil sebab si dia suka hantar bekal kat saya. Nak tak nak saya terpaksa jugak makan. Sayang kan rezeki... Hahaha.... N spoil tu berlarutan sampai laa sebulan... *ok, saya memang susah nak tahan nafsu makan -.-

Hinggalaah masuk bulan Dec... Kan saya pegi banyak kenduri kawen. Kalau kenduri mesti menunya nasik minyak la kan... Si dia mula laa ingatkan pasal azam nak kurus tu. Ehhh... Saya macam baru teringat pasal nak kurus tu *dapat makan memang lupa terus nak kurus... Hahaha.. Wat-wat lupe plak kan.. Then balik dari kenduri yang penuh dengan lemak n kalori tu, saya fikir-fikir n tetiba je teringat kawan-kawan yang tegur pasal badan saya... Adeh.... Esok kena start diet jugak!!! *cakap dalam ati je laa masa ni..huhuhu

Esoknya pagi-pagi lagi saya bagitau kat si dia saya nak start diet.. Si dia pun macam paham je perasaan saya masa tu kan... Dia belikan saya Felinna inchloss yang tengah fofuler sekarang ni kan...  Saya pun lagi bersemangat laa nak sapu kat lemak-lemak degil ni.. Lebih-lebih lagi kat peha... Dah macam drumstick kerbau plak.. *kerbau ade drumstick ehh?

Si dia pesan lagi kalau nak cepat turun berat kena banyak minum air kosong.. Erkkk.... Minum air banyak? Adesss... Ni lagi satu kedegilan yang tak dapat nak ubah... Saya sorang yang susah nak minum air kosong.. Saya akan minum time saya haus sangat-sangat jer.. Saya lebih suka air manis.. Teh O ais, milo ais... Tak kisah laa air apa pun asalkan air manis... Liat kan? Tapi sebab dah tekad sangat-sangat dah, saya kena paksa diri jugak minum air kosong..

Pegi dapur.. Selongkar rak... Nak cari tumbler 2 liter yang saya beli taun lepas... *tersadai kat rak sebab kes susah nak minum air kosong... Masa beli tumbler tu niat nak bawak pegi joging. Sudahnya, ke dapur jugak tempatnya.. Huhuhu... Sadis kan? Isi air penuh-penuh n bawak pegi keja.. Malam tu saya duk berulang ke toilet je.. Kejap-kejap buang air... Dala toilet kat tempat keje jauh... Walaupun sikit meroyan jugak nak berlari pegi toilet, tapi saya puas ati sebab air kosong tumbler 2liter tu abis! Cubaan ari pertama minum air kosong berjaya! Hehehe.... 

Ari ke-3 saya sapu losyen Felinna n minum 2 liter air sehari selain kurangkan makan nasik, saya terasa nak timbang berat. Jeng.. Jeng.. Jeng... OMGeee..... I've lost 1kg in 3 days! Without exercise ok! Happy bukan main lagi.. Baru turun 1kg... Mesti la happy... Sebab baru 3 ari beb.. Tak pi joging pun.. Memang eksaited. Makin tambah sayang laa kat air kosong.. Hihihihi.... Misi diteruskan lagi... Sapu losyen n minum air kosong banyak-banyak.... 2 ari lepas tu, saya gatal nak timbang berat lagi... Yayyy!!! Skali lagi saya melompat... Turun lagi 1kg... 5 ari turun 2kg... :)

So, sekarang barulaa saya tau kenapa laa sebelum-sebelum ni selalu jer susah nak turunkan berat. Minum Alpha lipid pun tak turun sangat. Sampaikan time joging peluh pun tak mau kuar. Sebab kurang minum air kosong.*tepuk dahi... Now, dua benda ni dah jadi teman baik saya.. Pi mana-mana mesti bawak. Sekarang dah suka minum air kosong. Sekarang lau makan kat kedai pun saya tak minum yang manis-manis dah. Oder air bali jer sebab bali leh lawaskan kencing... Azam baru.. Eceh  :)


tumbler kesayangan :)

* Pasni cari time pegi joging... Mesti banyak lagi yang leh turun... Minggu depan baru nak timbang... Nyah kau lemak-lemak degil!



Monday, 10 December 2012

Happy Bufday Abah & Adik-Adik!!! :)


Hadzmi, Haziqah n Abah tengah potong kek :')

Salam...

Arini 10 Dec genap umur Abah saya 54 tahun. Memandangkan adik-adik saya yang dua orang ni pun lahir bulan Dec jugak, so potong kek pun kena sama-sama skali laa... Adik yang pompuan tu Haziqah, umur 21, bufday on 4 Dec... Yang lelaki tu plak Hadzmi on 22 Dec.. Baru 19 taun..

Happy sangat tengok Abah n adik-adik potong kek bufday.. Tapi saya plak yang tak dapat join celebration dorang kat kampung tu :'(

Sempat call n wish kat Abah semoga panjang umur, dimurahkan rezeki dan diberikan kesihatan yang baik. Insha Allah ujung bulan ni saya balik kampung nak habiskan cuti tahun. Bleh belanja Abah makan... :)

Untuk Haziqah, tak lama lagi nak jadi ibu dah. Sekarang peknen 5 bulan. Jaga diri baik-baik.. Semoga dipanjangkan umur, patuh pada suami n selamat melahirkan anak buah pertama untuk family saya :)

Hadzmi plak adik saya yang paling rajin dalam family. Senang bagi bantuan pada akak-akak dia yang terlebih manja ni.. Kadang-kadang saya paw top up kat dia... huhu..... Sorang yang boleh diharapkan.. Dia ni orang kuat Abah *tengok laa badan dia camne..huhu n selalu tolong Abah antar surat pada orang-orang kampung.. Jangan malas-malas, semoga bertambah rajin dimasa akan datang :)

* jelesh tengok pic ni sebab saya tak dapat join :'(


Sunday, 9 December 2012

Cara Mudah Nak Dapat Anak




Hahaha.... Sampai meletup perut pompuan tu.. Kalau laa senang camni nak dapat anak.....

Credit - imgur.com

Saturday, 8 December 2012

Cuti Sekolah vs Kenduri Kahwin


Salam...

Memang dah jadi lumrah kot bila time cuti sekolah je mesti ramai yang akan melangsungkan perkahwinan. Kadang-kadang tu sampai tak tau nak pegi majlis yang mana 1 sebab ramai sangat yang jemput. Ujung taun ni jugak ramai kawan-kawan saya yang dah menamatkan zaman bujang. Tapi ada sikit terkilan sebab tak semua kenduri saya boleh pegi atas sebab-sebab tertentu..Tettt....

Roy & Ikhmal
Ni cite bulan lepas... 10 Nov, kawan sekolah saya Roy n pasangannya Ikhmal dah pun selamat diijabkabulkan... Dorang ni pasangan cikgu-cikgu... Sebab dua-dua cikgu.. Hehe... Untungnya dorang ni set time budak cuti skolah. Secara otomatiknya cikgu pun cuti sekali. Tak payah susah-susah apply cuti kawen.. Sedih n terkilan tak dapat pegi sebab majlis Roy buat kat Muar. Saya kan jauh di perantauan... Hehe... Ni la salah 1 sebab kenapa selalu terkilan.. Sebab umah kawan jauh-jauh, so tak dapat nak datang majlis diorang... Majoriti kawan-kawan kat Muar sebab saya orang Muar... Tu laa.. Sape suruh kerja jauh-jauh.. Memang selalu kena tinggal laa.. Hekhek... :'(

Watie & Apit
Ni plak cite minggu lepas k.. Hehe... 2 Dec kawan sekolej n sekerja saya Watie selamat dah jadi wife kepada Apit... Watie orang Pahang. Apit plak orang Baling, Kedah. Disebabkan Pahang tu jauh dari Penang, so saya decided pi majlis belah lelaki je kat Kedah. Serba merah ok pengantin baru ni... Sedondon plak ngan saya sebab masa majlis tu saya pun serba merah... Sekali pandang muka dorang nak dekat sama la plak... Insha Allah jodoh dorang panjang... :)

Nasik minyak paling ohsem di alam semesta :)
Arini, 8 Dec si dia ajak saya pegi kenduri kawan baik dia masa study dulu. Kawan dia tu berketurunan mami. Nama pun Penang kan.. Hehe... Dia wat majlis kat dewan. Agak meriah jugak sebab wat majlis untuk dua pengantin.. Adik dan abang... Yang bestnya lauk yang dihidangkan ala-ala mamak jugak. Nasik minyak, ayam kari, daging masak hitam, acar n bandung ice cream.. Siyesly ni pestime saya makan nasik kenduri yang sedap n ohsem camni. Nasik minyak dia lembut ok.. Ayam dia plak besar-besar macam makan kat kedai nasik kandar plak rasa... Selalu p kenduri ayam ciput-ciput je.. Hehe... Rasa macam biasa-biasa je nasik minyak tu... Maybe ni sebab mamak yang masak kot.. Tapi memang terrrbaik laa... Nasib baik diet.. Kalau tak memang dah tambah 3 pinggan.. Haha.... Ok, dalam sebok-sebok menikmati makanan sampai terlupa nak snap pic pengantin.. Haha.. Sengal... Makanan yang utama kan? Hehehe...

Umi & Jai
Arini jugak ari yang sama kawan sekerja saya, Umi pun berkahwin... Kecik molek je orangnya.. Majlis dia kat Sik, Kedah. Lebih kurang sejam lebih jugak dari Penang. Mintak maaf banyak-banyak tak dapat nak pi sebab terpaksa pilih antara dua.. Samada pi majlis kawan kat Penang or majlis Umi. Memandangkan minggu lepas si dia dah ikut saya pi kenduri Wati, so kali ni saya beralah laa ikut si dia plak pi majlis kawan dia. Bagi adil laa selalu saya je yang menang.. Hahaha... 

Aca & Syahmi

Heeee.... Aca ni kawan sekolah rendah saya dulu.. 1 kampung ngan saya jugak. Umah tak jauh pun ngan umah saya. Majlis dia pun arini jugak 8 Dec. Dapat invitation... Tapi kena mintak maaf awal-awal sebab tak boleh nak datang... Rindu sebenarnya nak reunion ngan kawan-kawan lama.. Tapi keadaan tak mengizinkan.. Saya doakan dorang berbahagia ke akhir hayat :)

Fida & Azri - pre wedding
Last but not least, junior saya kat sekolah dulu.. Fida & Azri... Cantikkan pic pre wedding dorang. Fida ni model sambilan. Sebab tu dia pandai bagi pose baik punya... Sebenarnya majlis dia baru nak langsung esok, 9 Dec tapi saya tepek siap-siap laa kan sebab dapat invitation.. Hehe... Fida pun orang Muar jugak so memang kompem-kompem saya tak dapat nak pi majlis dia. Tapi, Azri ni orang Penang... Insha Allah minggu depan kalau takda aral, saya usahakan jugak laa pi majlis belah lelaki... 

Haihhh... Ramai betul kawan-kawan seperjuangan yang menamatkan zaman bujang ujung taun ni... Rasa nak pegi semua jemputan. Tapi tak kesampaian... Mana yang saya sempat datang tu thanx sebab sudi menjemput. Pada yang tak dapat nak datang, korang jangan laa balas balik masa saya kawen nanti.. Korang laa penyeri majlis saya nanti.. Hahaha... Cuma saya mampu mendoakan semoga kawan-kawan saya bahagia ngan pasangan masing-masing, cepat-cepat lahirkan junior-junior korang.. ^_^

p/s: Counting days for my turn.. Baru laa bleh join club korang.. Insha Allah :)
p/s 1: Pics ni sume saya rembat kat pesbuk dorang..*ampun3.... Pic makanan tu je yang saya punya :p





Twilight Breaking Dawn... Baru Nak Tengok??



Salam...

Ekceli ni story weekend yang lepas.. Tapi baru arini nak hapdet... Dala ketinggalan, tengok muvee yang dah lama main kat panggung. Hahah... Ni sume sebab bz punya pasal laa... Asek kerja je.. Orang kata cari rezeki kan...

Saya ni bleh laa dikategorikan dalam kategori 'kaki wayang'. Pantang ada muvee baru, mesti nak tengok jugak. Dalam sebulan 3,4 kali jugak laa pi beratur beli tiket. Tapi ni dulu-dulu laa.. Sekarang ni dah jarang tengok wayang. Rasa-rasanya dah berbulan-bulan jugak tak pi tengok muvee. Dari sebelum puasa lagi. Hehe.. Ni bukan jarang-jarang dah. Memang tak pi tengok langsung sebab bz ngan kerja. Bukan main :p

Saya siap bergadoh-gadoh manja ngan sidia sebab dia nak tengok James Bond. Saya plak nak tengok Twilight. Lastly bleh taw kan sape yang menang.. Hahah.... So, kali ni memang nak lepas gian tengok jugak muvee ni... Bukan gian apa, saya tengok muvee untuk kurangkan stress kerja. Sekali skala kan...

Cite ni best ok.. Walaupun cite ni ada sikit mengarut.. Sebab manusia bleh jadi pontianak.. Siap bleh kawen lagi ngan pontianak tu.. Pontianak plak hensem-hensem, cantik-cantik plak...Haha... Saya tengok dari part I sampai laa yang last ni. Ni yang lemah kalau tengok cite bersambung-sambung ni. Mesti nak tengok sampai abis. Tapi rasa-rasanya pasni dah takde Twilight lagi kot.. Ni yang last.. Agaknya laa... Hahah.. Pandai-pandai je jadi director..

Rasanya ni last kot bleh tengok muvee, berjoli-joli sakan. Pasni kena sambung focus balik hal-hal nak kawen... Kumpul duit -_-







Friday, 7 December 2012

Maaf Sayang-Sayang Semua



Salam...

Tiap-tiap ari bila bukak blog mesti ada yang tinggalkan jejak kat kotak jerit saya. Nak mintak maaf sayang-sayang semua saya tak dapat nak balas n tinggalkan jejak kat kotak jerit korang balik sebab pc saya guna ni dah block chatting-chatting bagai.. Almaklumlah online kat tempat keje. So nak reply or tinggal jejak kat blog korang memang tak boleh laa... Yang pasti saya akan try singgah ke blog korang n tinggalkan komen kat entry korang yang latest sebagai gantinya k... Kalau korang yang tinggal jejak mintak saya follow, insha Allah saya akan follow balik...

Apa-apa pun time kasih sebab sudi menjenguk ke blog saya yang tak seberapa ni. Pada korang-korang, kalau dah singgah tu tinggal laa jejak... Boleh saya singgah semula ke blog korang... :)


Akhirnyaaa... Dapat Rasa Jugak :D



Salam...

Heee.... Akhirnya dapat jugak rasa durian crepe ni setelah sekian lama duk terliur tengok orang lain hapdet kat pesbuk n published kat blog... Kawan saya yang tolong oderkan daripada member dia. 1 peket RM10.. Ada 6 ketul. Saya beli 2 peket... 1 peket jer dah abis kat dalam kete.. Hahaha... Tak sampai umah lagi dah tinggal sepeket... Hantu btol kan?

Rasa dia boleh tahan.. Syedappp sangat-sangat.. Si dia pun ngap sampai 3 ketul. Hihihihi... Pasni saya nak try wat sendiri laa... Tak taw laa rupa apa plak yang jadi bila tangan tak seni ni yang melipat durian crepe ni...




Tuesday, 4 December 2012

Advanced For 1st Anniversary


Salam...

Tadi petang si dia ajak ikut dia pegi kedai jam sebab dia nak beli tali jam dia da putus. Arini saya tak keje so saya ikut je la dari takde buat apa kat umah..

Masa kat kedai jam tu saya duk belek-belek n survey harga jam yang kitorang memang plan untuk dijadikan hantaran masa big day kitorang nanti :). Kebetulan sejak dari sebelum kenal lagi masing-masing memang pakai Casio. So pilihan kitorang memang Casio la.. Nak beli Tissot, Seiko, Esprit or Guess memang diluar kemampuan la kan.. Huhu....

Saya pun bincang-bincang la ngan si dia sesuai tak jam tu,jam ni... Masa tu mata memang dah berkenan kat seketul jam Casio ni.. Kaler pink n putih memang feveret saya la kan.. Saya memang suka kaler lembut-lembut. Si dia tanya nak ke? Then saya jawab memang nak laa sebab nak wat untuk hantaran nanti..

Si dia tak cakap banyak, terus suruh tokey kedai tu kuarkan jam yang saya suka tu. Si dia suruh saya try pakai. Tengok-tengok takut tak sesuai plak... Saya plak dah cakap dalam ati nape plak dia nak suruh try-try bagai ni... Rupa-rupanya, dia memang nak beli untuk saya pun jam tu. Saya tanya untuk hantaran ke? Dia kate tak... Untuk pakai saja-saja... Huh? Dah kenapa tunang aku ni... Haha... Macam tak caya la kan. Tak kan dia nak beli jam lain plak untuk hantaran...

Masa nak balik tu, dalam kete saya cakap tima kasih sebab belikan jam tu. Dia plak bleh kata jam ni advanced untuk our 1st anniversary 1 Jan nanti... Pulak dah... Hadiah da bagi awal-awal... Hihihi.... Siyesly sejak dari kawan dulu, even celebrate bufday skalipun kitorang tak penah tukar-tukar hadiah. Just kuar blanje makan je sebab kitorang jenis raksasa kuat makan...

Apa-apa pun saya hargai n terharu sangat-sangat arini. Dia ajak teman pegi kedai jam untuk beli tali jam dia. Tapi saya dapat jam baru plak. Sedangkan dia cuma beli tali jam je... :') Balik umah simpan elok-elok je dalam kotak. Wat masa ni tak fikir nak pakai lagi. Sayang la konon.. Hahaha.....


Sunday, 18 November 2012

Segmen Follow Sampai Pengsan


Salam...

Jom join segmen ni...
Klik banner k


Photobucket

Follower sekarang ada 310 @ 18/11/2012


"1st Segmen: Jom Follow Blog Saya"


Segmen lagi.. Klik banner kat bawah k
Tarikh tutup 30/11/2012.. Atau mungkin akan dilanjutkan...


Photobucket


* Saya tengah bosan ni...hihi


Wednesday, 14 November 2012

Blog Korang Bebas Malware Ke Tak?


Salam...

Tadi tengah saya duk berbw, saya singgah ke blog Saudara Eraz ni. Dia ada citer pasal malware kat website.. Memang betul apa yang bro Eraz cakap tu. Sekarang banyak web yang kena malware.

Siyesly, ada diantara korang yang blog dah pun terkena malware. Bila klik je kat entry dia, mesti naik page warning kaler merah... Huuuu... Otomatik saya pangkah terus.

Kalau korang nak check samada blog korang terkena malware or tak, jom ikut step ni...

1) Pergi kat link ni http://sitecheck.sucuri.net/scanner/

2) Masukkan link blog ataupun apa-apa je link yang korang nak check




3) Pastu tekan scan website kat kotak ijau tu...

4) Last skali tunggu berapa saat akan kuar result samada link korang tu ada malware or tak... Blog saya bebas malware ok.. Hehehe :D




Kalau blog korang bebas malware, maknenye kawan-kawan korang pun lega laa nak bw ke blog korang... Tahniah! Hahah....


Credit to : Eraz Fadli


Tuesday, 13 November 2012

Berseri-seri ;)

Heeee....
Kuda putih da berseri-seri... Baru pas basuh setelah berbulan-bulan tak cuci. Bukan malas ok.. Cuma cuace kat penang ni tak berapa ok sejak dua menjak ni...

Mood sekarang : puas hati ;)


segmen:saya nak kenal awak..


Pengumumannn!!!
Sila klik banner k..
Tiada paksaan.. Tapi paksa jugak ni.. Hahah :)


Photobucket

Tentang saya:

nama penuh : Faizatul Hazwana Hashim
asal: Mersing, Johor
status: single but not available
tarikh lahir: 09 March 
start blogging: Sept2012
matlamat blogging: untuk menambah kenalan dan berkongsi ilmu  
aku seorang yang:pemalu tapi tak sombong,bermata sepet,suke senyum sorang2..haha


Segmen sampai hujung bulan ni je taw...




"Segmen: Nak Kawan Baru!!"


Salam...
Klik banner k..
Berbaloi2.. :p


Photobucket

Join taw.. *paksaan ni :p

RA Segmen : Jom Follow dan Click Earnings


Klik Banner... Weeeee....
Jangan lupa klik iklan saya juga k :)



Saya nak tag Honey As

SEGMEN : GEDIK2 TAMBAH FOLLOWER


Segmen lagi...
Klik banner je


Photobucket
Cik Icecream


Apa yang saya tak suka kat blog Cik IceCream? Ermmm... Takde laa sampai tak suka.. Just saya bagi komen sikit la k.. Ni pun sekadar memenuhi syarat-syarat yang Cik IceCream tetapkan.. Background perlu tukar supaya lebih kemas... Ni je laa yang saya boleh komen.. Hihihi.... :p


'Segmen Up Kan Follower & Tambah Kenalan'


Join segmen jom...
Klik banner kat bawah


Photobucket


Follower saya sekarang



Sunday, 11 November 2012

SEGMEN: Jom Kawan


Salam...
Segmen lagi untuk arini..
Klik banner okay :)


Photobucket
Fairytale Blue World


Blog penganjur ok.. Nice n simple. Tak berat yang penting.. Overall, sume okeh.. 80% saya bagi.. Hihihi



"Segmen : Aku Blogger Bertuah by Izzah Ismail"


Salam...

Segmen yang rajin nak join..
Klik banner k.. 


Photobucket
Izzah Ismail

Saya suka berblogging sebab boleh share story ngan kawan-kawan alam maya. Boleh tau macam-macam info. And yang paling best dapat ramai kawan.. Haaa... Ok x? Hehehe...

* Macam-macam hadiah menarik untuk blogger bertuah... Sape tau tuah korang nak jadi blogger bertuah tu..
:)




Saturday, 10 November 2012

Segmen Sabtu : Jom Cari Follower Bersama AH


Salam Sabtu... 

Arini nak join segmen dari Aisyah Humaira'...
Klik banner k..

Photobucket


Kena cepat sebab segmen sampai pukul 11.59 malam ni je.. Cepat-cepat :)

Friday, 9 November 2012

Saman Oh Saman!

Salam..

Rasa macam dah lama tak menulis kat sini.. *padahal baru 5 ari jer.. Hehe... Takde apa nak tulis. Kita melalut-melalut je la eh kat entry ni.. Hihihi

Sepatutnya arini saya off day. Tapi disebabkan incharge saya amek cuti sampai Selasa minggu depan, saya laa yang kena mai keja arini.. Dapat lah ot untuk minggu ni. Alhamdulillah... Start arini memang kena keja keras sebab saya akan keja direct sampai 17hb ni. Maknanya 9 ari direct. Incharge saya sambut Deepavali. Dia tak gado nak berebut cuti sebab dia sorang je India kat klinik ni. Skali cuti sampai seminggu. Hehehe.. Takpe.. Ada rezeki disitu. Dapat gak wat ot..

Eh.. Perasan tak entry ni asek sebut ot jer kan? Haha... Paham-paham dalam nak kumpul duit kawen, lagi ngan saman n roadtax.. Adoiii... Semua tu wat budget lari jer taw... Kemarin saya dah bayar separuh dari saman tu. Alhamdulillah, setakat bulan 11 ni belum ada lagi saman untuk taun ni. Mintak-mintak sampai ujung taun pun jangan laa ada saman. Yang buat saya kena bayar saman ni sebab nak setel saman taun 2011 punya... Hahaha! Tu la orang kata selagi tak blacklist slagi tu la liat nak bayar saman kan?

Bulan depan insyaAllah bayar lagi separuh. Ujung taun pulak asingkan duit untuk renew roadtax. Bila wat kira-kira balik, hampir RM1500 jugak laa saman n roadtax punya hal. Adoilaa... Camni rupanya adat orang yang pakai kereta. Sebelum pakai kereta tak fikir plak hal-hal camni. Dalam memudahkan urusan nak pegi kerja ari-ari, kereta pun kena ada budget untuk servis, tayar, roadtax dll.... Boleh botak kan kepala ni... Maknanya hampir 1.5k jugak da lari budget kawen...

tak pasal-pasal melayang $$$

Tapi, disebabkan saman ni laa yang ajar saya erti nak berhati-hati bila memandu. Kuikuikui.... Ni kalau abah saya taw mesti kena perli.. -_-''


* Bayar sikit-sikit.. Bonus taun depan boleh joli katak :)



Sunday, 4 November 2012

Segmen Jom Mencari Followers

Salam..

Nak join segmen tak? Jom ramai-ramai klik banner kat bawah k..
Saya beri 80/100 untuk blog Putra..



Photobucket
Putra Amirul


jumlah followers saya sekarang



Saturday, 3 November 2012

Interview Nurse Kerajaan!


Salam...

Baru-baru ni kalau korang tengok berita laa, kerajaan  nak guna banyak jururawat terlatih untuk diserap dalam sektor awam. Maknanya kerajaan nak serap lebih ramai lagi jururawat untuk bekerja dengan kerajaan. Kalau sebelum ni korang pun sedia maklum sapa-sapa yang study dengan bukan kerajaan, bila nak kerja ngan kerajaan memang agak susah sikit melainkan kalau ada 'cable' baru laa senang nak kerja ngan kerajaan.. *korang paham tak apa yang saya cuba sampaikan ni?huhu

Dulu saya study nursing ngan kolej swasta. Bila dah grad saya duk tanam anggur kat umah dalam sebulan dua je. Lepas tu terus dapat offer kerja kat salah sebuah hospital swasta kat Johor Bahru. Tapi saya kerja tak lama. Dalam sebulan je lepastu saya resigned. Sebab resigned? Hehe... Saya tak minat kerja kat hospital. Haha.. Kukuh tak alasan tu? :p

Memang masa tu ramai yang kata saya lepaskan peluang. Sebab ramai lagi kawan-kawan sekolej ngan saya yang tak dapat kerja lagi. Ada pulak tu yang sampai sekarang still tak kerja-kerja! *dah 3 taun berlalu... Saya plak bleh senang-senang resign. Lepas resigned tu saya apply kerja lain plak. Member rekemen kerja yang saya kerja sekarang ni. Industrial nurse. Tak tau industrial nurse tu? Sila baca kat SINI! Alhamdulillah lepas 2 minggu saya resigned saya dapat kerja kat Penang.. Tempat saya kerja sampai ke arini. Sekarang dah hampir 3 taun kerja kat sini. Mungkin jiwa saya lebih serasi ngan kerja-kerja ni berbanding kerja kat hospital. Tak kisah laa kerja kat mana-mana pun hakikatnya kerja nurse ni tolong orang yang sakit.. Kat kilang pun saya tolong orang sakit jugak.. Huhu...

Tup-tup petang tadi Ibu call bagitau surat dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sampai kat umah. Saya dapat interview untuk bekerja ngan hospital kerajaan pada 12 Nov ni. *baru interview je..takyah nak gelabah sangat :p. Maunya tak gelabah. Takde apply pun tiba-tiba orang panggil interview. Saya sebenarnya berbelah bagi. Samada nak pi ke tak interview tu. Macam yang saya bagitau tadi laa.. Saya tak minat kerja kat hospital. Kalau saya pi interview ni pastu dapat pulak kerja tu, kalau saya tolak memang saya rugi. And member saya cakap kalau tolak tawaran kerajaan, nama akan blacklist. Betul ke?

Saya dah selesa ngan kerja n gaji sekarang. Tak dinafikan kerja kerajaan memang banyak benefit. Pencen pun ada. Elaun pun ada. Pendek kata macam-macam ada laa.. Cuma masalahnya sekarang, saya tak minat kerja hospital. Tapi Ibu plak yang eksaited nak saya pi interview tu.. Saya bagitau sidia pasal ni. Dia pun eksaited suruh pi. Siap nak teman lagi pi interview tu *sebab saya interview kat Penang ni je. Kawan tempat kerja saya pun dapat juga interview ni. dorang pun galak suruh pi jugak interview. Ermmm... Betul-betul berbelah bagi laa ati ni.

Tadi saya dah fikir n buat keputusan, saya pi jugak laa interview tu. Saya try the best laa.. Untuk hidup saya. Kalau dapat saya anggap rezeki. Kalau tak dapat pun saya anggap rezeki jugak. Kalau jadi kat korang camne plak? Apa keputusan korang?

lebih kurang camni la surat tu 



Thursday, 1 November 2012

SPECIAL GIVEAWAY by therosputih


Salam...

Saya telah dijemput untuk join GA ni. Terima kasih pada penganjur sebab sudi ajak saya join GA ni..
Hadiah-hadiah pun agak menarik n comel-comel.. Macam tau-tau jer saya memang suka benda yang comel-comel ni.. Huhu..

Jom sapa-sapa yang nak join kita klik banner ni k.. :)

Photobucket

Tarikh tutup 21 November.. Ada 20 ari lagi untuk join.. Jom... jom!


Segmen : JOM FOLLOW ?


Salam...

Buat pertama kalinya saya nak join segmen ditengah malam-malam buta ni.. Selalunya saya join segmen time weekend jer.. Arini tiba-tiba lak terajin nak join segmen... Klik banner ni k...


Photobucket
Tuan Tanah > Budak Pelat

Followers saya sekarang ada 190.. Follow saya ok :)




GEMUK!!! GEMUK!!! GEMUK!!!


Salam...

Heeeee.... Entry kali ni agak tekanan sikit laa... Tengok laa tajuk pun memang dah tahap tekanan yang sangat-sangat kan? Huuuu....

Arini jer dah 2 orang cakap badan saya naik! Yang paling best tu siap tanya saya makan nasik cap apa? Hahahaha... Mula-mula memang saya boleh gelak lagi. Tapi bila orang yang tanya tu dah pegi tempat lain, saya tiba-tiba boleh terasa plak ngan pertanyaan dia tu.. Adoiiii... Mula laa emosi tak stabil ni...

Memang betul pun. Saya pun memang dah perasan sejak akhir-akhir ni lemak-lemak degil makin menjadi-jadi plak naiknyer... Nak-nak kat peha n pinggang. Makin menjadi-jadi lepas raya puasa aritu laa. Mungkin banyak makan kot... Time raya kan? Mesti laa makan macam-macam. Lepas raya memang dah ramai tegur badan makin naik. Tapi saya wat dono jer sebab tak rasa macam badan naik pun.. Huhuhu....

Kalau dulu saya free hair.. Saya nak pakai baju apa pun saya tak fikir sangat ketat sikit ke, dada luas ke.. Tapi semenjak dah fully berhijab, bila nak pakai baju mesti sakit hati sebab semua baju sempit-sempit! Paling stress bila nak kuar gi mana-mana, tensen nak pakai baju apa. Baju-baju lama tak payah cakap laa.. Belum pakai pun saya dah taw memang tak muat dah.. Huhu....

Masa bulan puasa aritu saya ada try minum Alpha Lipid SD2... Saya start beli 2 tin. Tapi berat badan macam segan-segan nak turun.. Minum 1 tin baru turun 3kg. *errrr...tak payah laa taw bape berat asal ye :p... Masa tu macam frust jugak laa kan.. Ikut pantang larang semua, tapi berat turun sikit sangat.. Takpe... Saya teruskan dengan tin yang kedua.. Abis jer tin yang kedua, saya timbang lagi.. Memang nak menangis ok! Tak turun pun.. Wuwuwuwuwwww...... Masa tu baru rasa macam membazir beli mahal-mahal tapi berat turun tak macam yang saya nak.. Padahal dah betul-betul ikut macam yang diarahkan... Agak frust disitu....



Sebelum saya try Alpha Lipid ni saya pun penah try minum Herbalife.. Saya tak beli full set pun. Sebab orang yang jual tu kata badan saya tak berapa gemuk. Cuma berisi sikit jer. Tu sebab dia suruh saya start beli Formula 1 jer.... Mungkin sebab saya try 1 ni jer.. Tu sebab berat memang penyegan nak turun...


Lepas dah try dua-dua ni tak turun jugak, saya mula laa dah putus harapan nak turunkan berat lagi... Memang betul-betul frust tau! Sebab tu masa raya saya makan ikut suka hati. Memang tak hengat dunia laa time makan tu. Selagi perut tak terburai, selagi tu laa mulut asek duk mengunyah jer... So, terima laa balasannyaa kan.. Baru sekarang rasa nak menyesal sebab tak control makan.. :'(

Ada jugak laa saya pegi jogging ngan sidia.. Seminggu tu direct tiap-tiap ari kuar pi jogging.. Sampai kena ragging lari non-stop! Dah laa tempat jogging yang dia bawak tu berbukit-bukit. Memang sesak nafas nak lari panjat bukit kan... Dia boleh laa paksa-paksa.. Dia main gymmm... Stamina dah ada... Kita ni yang jarang-jarang nak jogging skali pi jogging memang rasa nak pengsan.. Baru lari sikit dah termengah-mengah. *alasan :p.. Sejak dari ragging tu, bila sidia ajak saya pi jogging, seboleh-bolehnya saya taknak dah pi jogging ngan dia.. Fobiaaa.... Huhuhu... Takut kena ragging.. Bermakna saya lebih sayangkan lemak berbanding ragging yang tak seberapa tu... *Yelaa tak seberapa... Tahap nak pengsan jugak laa kena ragging.. Dah macam latihan askar-askar dah...

Tadi bila dah terkena soalan berapi, saya boleh plak mengadu kat sidia.. Saya kata tensen bila semua orang kata badan dah naik... Pastu tiba-tiba saya boleh pulak ajak dia pi jogging.. Dia bukan main seronok bila saya yang ajak dia pi jogging... Kali ni saya dah tak fikir ragging ke apa... Yang saya fikir saya nak turunkan berat jugakkkk..... Dah pasang semangat baru. Kali ni taknak dah minum-minum segala apa yang kurus-kurus tu.. Kali ni saya nak kurus cara sendiri. So, bermula esok saya akan start bediet dan turunkan berat sikit demi sikit. Sidia dah bagi challenge kat saya suruh saya kurus sebelum majlis kitorang nanti.. *tapi taktau lagi bila majlis tu... Saya kena get ready dari sekarang... Tak kan dah tetap tarikh baru terhegeh-hegeh nak exercise kan? 

Start esok okeh... Untuk permulaan saya taknak letak banyak target berapa kilo nak turunkan.. Cukup laa dengan diet dan senaman teratur sebagai permulaan... Tengok berapa banyak yang boleh let go.. Huhuhu... Nanti bila dah dapat berat ideal yang saya nak, baru saya cerita berapa berat asal saya... *poyo laa nak rahsia-rahsia plak... Hahaha



Tuesday, 30 October 2012

Selamat ulang tahun kuda putih kuuu...

Salam... Ni cerita 25hb. Tapi baru arini sempat nak tulis entry.. Huhu

25hb lepas genap la 2 taun kuda putih berkhidmat dengan saya. Kemana2 saya pegi dia selalu temankan saya. Time panas terik, ujan pun dia la payung saya. Nak balik kampung pun dia jugak la yang saya 'tunggang'...

Kuda putih? Kereta saya la. Alhamdulillah dah 2 taun dia berkhidmat untuk saya. Setakat ni takda lagi mintak bukan-bukan, tak penah lagi meragam sampai nak kena check in dalam workshop.. Huhu... Cume mintak tukar tayar baru je. Hehe.. Takpe la. Bukan selalu kan?

Aritu saya dah pun bawak kuda putih ni pegi tukar tayar. Lepas ni makin laju la ko berlari ye.. Mummy pulak yang botak pale awal2 bulan ko dah mintak tayar baru.. Hihihi... Petang nanti kita pegi carwash ye.. Kasi lip lap lip lap sikit body ko tu...

Apa-apa pun, semoga kuda putih saya akan terus memberikan perkhidmatan yang tiptop untuk saya...



Saturday, 27 October 2012

Dia Yang Selalu Buat Saya Tersenyum :D


Salam...

Heeee... Rasa macam nak layan feeling pulak lah petang-petang camni. Saya kan tak balik raya.. Kena stay kerja sorang-sorang.. Dah rasa macam duduk kat perkampungan zombie plak. Lengang jer suasana tempat kerja.. Huhu...

Pagi nak pegi kerja tu, sidia yang hantar saya pegi kerja.. Kenapa? Sebab tayar kuda putih (kereta) saya tercucuk dengan kunci yang tercicir kat tengah-tengah jalan.. *errr...paham tak ayat saya ni? Tayar bleh pancit pulak kan tu pasal sidia kena berjaga pagi-pagi sebab nak hantar saya pi kerja... Pagi-pagi lagi sidia dah terpacak depan umah punya eksaited nak hantar pi kerja... Masa dah sampai kat tempat kerja, sebelum saya kuar dari kereta, sempat pulak sidia pass bekal yang dia sorokkan kat seat belakang... *lupa nak snap pic... Okehhh..... Dia bekalkan saya dengan pulut, kari ayam, nasik himpit n kuah kacang! Dia bleh wat sweet plak pagi-pagi buta bagi saya bekal banyak-banyak... Saya wat-wat marah sebab dia support saya untuk kurangkan berat badan, tapi pada masa sama dia duk bagi makan banyak-banyak... =,=   *dalam ati ni terharu sebenarnya... 

Lepas dah hantar saya pi kerja, dia pun balik umah. Sempat la say thanks kat sidia sebab bagi bekal bagai... N dia bleh kata tengahari nanti dia hantar bekal lagi... Okehhh,,, Bekal lagi! Maka gemuk lagi! Hahaha.... Saya ingatkan dia main-main jer cakap camtu. Tengahari tu lepas semayang Jumaat, dia terus hantar bekal kat saya.. Kali ni lauk pauk yang agak 'perli' saya. Dia bagi nasik arab, kuah lodeh n ayam masak merah, *3 ketul okehhh... betul-betul rasa kena perli! Patutlaa masa bagi bekal tu dia duk sengih-sengih. Rupanya bagi ayam 3 ketul... Masa duk makan tu, memang senyum jer sorang-sorang. Macam-macam perangai dia kan? Huhuhu....

Time balik kerja tu plak dia dah standby depan pintu gate nak jemput saya.. Padahal masa tu kawan saya yang shift malam tak datang kerja lagi. Tunggu la dia lama-lama kat dalam kete tuh.. Haha.... Dia ajak pi tukar tayar keta saya yang pancit tu. Pegi-pegi kedai memang tukar terus tayar baru. Bulan lepas dah tukar tayar depan. Bulan ni saya tukar tayar belakang plak. Dah alang-alang tayar bocor. Macam kena save budget lagi laa jawabnye bulan niaa... Huhuhu....

Lepas dah setel tayar, dia ajak saya singgah makan kat umah dia... Makan lagi! Adoiii... Terus terang cakap kalau pegi umah dia memang tak sah kalau tak makan... Abah sidia bekas tukang masak hotel... Kalau masak lauk simple-simple pun rasa macam sedapppp jer makanan tu.. Hahaha... *alasan jer tu.. dah memang kuat makan pun :p... Mama suruh makan tapi saya dah betul-betul kenyang time tuh so Mama dia bungkuskan saya nasik n lauk-lauk yang ada. Suruh bawak balik makan kat umah.. Siap ngan dodol pun dia bungkuskan... Mati kekenyangan laa saya masa tu....

Walaupun saya jauh dengan family saya, Tuhan gantikan 'family' lain pada saya. Allah tu adil kan? Alhamdulillah... Ada yang menyayangi.. Saya dapat jugak merasa suasana hari raya... Sidia yang membahagiakan saya dan selalu buat saya tersenyum :)




peace sign tu memang trademark dia



InsyaAllah... Jika tiada aral, kami bakal disatukan tahun depan.. Doakan yang terbaik ye kawan-kawan :)



* Tiap kali datang umah dia, Mama dia mesti akan bincang pasal tema, warna baju, hantaran untuk kami kawen nanti... Maklumlah Mama dia ada butik pengantin sendiri. So untuk majlis akan datang memang dia nak jahit sendiri baju kami.. Padahal tarikh belum tetap lagi... Takpelaaa.... Saya tau Mama dia nak yang terbaik untuk majlis kami nanti... InsyaAllah :D


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...