Tuesday, 30 October 2012

Selamat ulang tahun kuda putih kuuu...

Salam... Ni cerita 25hb. Tapi baru arini sempat nak tulis entry.. Huhu

25hb lepas genap la 2 taun kuda putih berkhidmat dengan saya. Kemana2 saya pegi dia selalu temankan saya. Time panas terik, ujan pun dia la payung saya. Nak balik kampung pun dia jugak la yang saya 'tunggang'...

Kuda putih? Kereta saya la. Alhamdulillah dah 2 taun dia berkhidmat untuk saya. Setakat ni takda lagi mintak bukan-bukan, tak penah lagi meragam sampai nak kena check in dalam workshop.. Huhu... Cume mintak tukar tayar baru je. Hehe.. Takpe la. Bukan selalu kan?

Aritu saya dah pun bawak kuda putih ni pegi tukar tayar. Lepas ni makin laju la ko berlari ye.. Mummy pulak yang botak pale awal2 bulan ko dah mintak tayar baru.. Hihihi... Petang nanti kita pegi carwash ye.. Kasi lip lap lip lap sikit body ko tu...

Apa-apa pun, semoga kuda putih saya akan terus memberikan perkhidmatan yang tiptop untuk saya...



Saturday, 27 October 2012

Dia Yang Selalu Buat Saya Tersenyum :D


Salam...

Heeee... Rasa macam nak layan feeling pulak lah petang-petang camni. Saya kan tak balik raya.. Kena stay kerja sorang-sorang.. Dah rasa macam duduk kat perkampungan zombie plak. Lengang jer suasana tempat kerja.. Huhu...

Pagi nak pegi kerja tu, sidia yang hantar saya pegi kerja.. Kenapa? Sebab tayar kuda putih (kereta) saya tercucuk dengan kunci yang tercicir kat tengah-tengah jalan.. *errr...paham tak ayat saya ni? Tayar bleh pancit pulak kan tu pasal sidia kena berjaga pagi-pagi sebab nak hantar saya pi kerja... Pagi-pagi lagi sidia dah terpacak depan umah punya eksaited nak hantar pi kerja... Masa dah sampai kat tempat kerja, sebelum saya kuar dari kereta, sempat pulak sidia pass bekal yang dia sorokkan kat seat belakang... *lupa nak snap pic... Okehhh..... Dia bekalkan saya dengan pulut, kari ayam, nasik himpit n kuah kacang! Dia bleh wat sweet plak pagi-pagi buta bagi saya bekal banyak-banyak... Saya wat-wat marah sebab dia support saya untuk kurangkan berat badan, tapi pada masa sama dia duk bagi makan banyak-banyak... =,=   *dalam ati ni terharu sebenarnya... 

Lepas dah hantar saya pi kerja, dia pun balik umah. Sempat la say thanks kat sidia sebab bagi bekal bagai... N dia bleh kata tengahari nanti dia hantar bekal lagi... Okehhh,,, Bekal lagi! Maka gemuk lagi! Hahaha.... Saya ingatkan dia main-main jer cakap camtu. Tengahari tu lepas semayang Jumaat, dia terus hantar bekal kat saya.. Kali ni lauk pauk yang agak 'perli' saya. Dia bagi nasik arab, kuah lodeh n ayam masak merah, *3 ketul okehhh... betul-betul rasa kena perli! Patutlaa masa bagi bekal tu dia duk sengih-sengih. Rupanya bagi ayam 3 ketul... Masa duk makan tu, memang senyum jer sorang-sorang. Macam-macam perangai dia kan? Huhuhu....

Time balik kerja tu plak dia dah standby depan pintu gate nak jemput saya.. Padahal masa tu kawan saya yang shift malam tak datang kerja lagi. Tunggu la dia lama-lama kat dalam kete tuh.. Haha.... Dia ajak pi tukar tayar keta saya yang pancit tu. Pegi-pegi kedai memang tukar terus tayar baru. Bulan lepas dah tukar tayar depan. Bulan ni saya tukar tayar belakang plak. Dah alang-alang tayar bocor. Macam kena save budget lagi laa jawabnye bulan niaa... Huhuhu....

Lepas dah setel tayar, dia ajak saya singgah makan kat umah dia... Makan lagi! Adoiii... Terus terang cakap kalau pegi umah dia memang tak sah kalau tak makan... Abah sidia bekas tukang masak hotel... Kalau masak lauk simple-simple pun rasa macam sedapppp jer makanan tu.. Hahaha... *alasan jer tu.. dah memang kuat makan pun :p... Mama suruh makan tapi saya dah betul-betul kenyang time tuh so Mama dia bungkuskan saya nasik n lauk-lauk yang ada. Suruh bawak balik makan kat umah.. Siap ngan dodol pun dia bungkuskan... Mati kekenyangan laa saya masa tu....

Walaupun saya jauh dengan family saya, Tuhan gantikan 'family' lain pada saya. Allah tu adil kan? Alhamdulillah... Ada yang menyayangi.. Saya dapat jugak merasa suasana hari raya... Sidia yang membahagiakan saya dan selalu buat saya tersenyum :)




peace sign tu memang trademark dia



InsyaAllah... Jika tiada aral, kami bakal disatukan tahun depan.. Doakan yang terbaik ye kawan-kawan :)



* Tiap kali datang umah dia, Mama dia mesti akan bincang pasal tema, warna baju, hantaran untuk kami kawen nanti... Maklumlah Mama dia ada butik pengantin sendiri. So untuk majlis akan datang memang dia nak jahit sendiri baju kami.. Padahal tarikh belum tetap lagi... Takpelaaa.... Saya tau Mama dia nak yang terbaik untuk majlis kami nanti... InsyaAllah :D


SEGMEN: Up Kan Followers Dengan Mendadak!!!


Salam...

Hye sume.. Amacam ngan raya korban korang? Tengok orang wat korban x? Saya cam biasa laa.. Kena kerja time raya.. Kat tempat keje ni dah macam perkampungan zombie dah.. Lengang je takde sorang manusia pun kecuali guard.. Huhu...

Ehh.. Melalut plak... Ni nak ajak join segmen. Jom klik banner kat bawah


Photobucket


Follower sekarang:


Target nak 200 followers.. :)

So apalagi? Jom join segmen ni.. Ada hadiah lagi taw...


Wednesday, 24 October 2012

Segmen :Jom UP Follower Sampai 1000 ++


Salam...

Arini tergerak nak join segmen.. Selalunya saya akan join segmen ari weekend jer...
Xmo cakap banyak.. Korang klik banner bawah k..


Photobucket
comel banner dia :)


* Tarikh tutup belum ditetapkan lagi.. So apa lagi? Jom join ramai-ramai :)


Sambungan Tak Jadi Balik Raya :p


Salam...

Heee.... Tajuk macam poyo je siap nak sambung-sambung bagai kan? Haha... Masuk arini dah 8 ari saya kerja direct.. Belum cuti pun lagi... Arini jugak last day saya kerja esok saya cuti 2 ari.. Yahooo! Boleh tido puas-puas..

Kalau ikutkan saya jadi balik kampung aritu, maybe sekarang ni badan saya jer yang kat tempat kerja. Fikirang saya kompem-kompem dah nun jauh kat kampung sana tuh.. Maybe sekarang ni saya dah start packing barang, dah start cari apa-apa barang yang nak bagi kat family, dah start malas nak pi kerja.. Haha... Memang biasa camtu laa kan... Dekat-dekat nak balik kampung tu memang malas gila nak pi kerja! Fikiran asek nak balik jer... Huhu

Tapi.... Situasi sekarang bukan eksaited pun. Even arini ari last kerja, esok cuti plak 2 ari, saya rasa macam takde apa jer... Eksaited pun takde. Lagi nak kerja ada laa.. Haha.. Siyesly! Kalau boleh esok lusa pun saya nak kerja lagi. Daripada melangut duduk umah time-time raya, baik saya kerja. Takda laa duk teringat kampung aje kan? Hehehe... *eleh ngade je lebih..raya aji je pun :p

Saya boleh tak perasan arini dah 24hb.. Ikut date tiket bus yang tak jadi aritu, 25hb saya dah gerak balik kampung. Saya pun lupa nak follow up ngan kaunter bus yang tolong jualkan tiket saya, dah ada orang beli ke blom tiket tu...

Ok lahh.. Di kesempatan ini saya nak mengucapkan ''Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha'' kepada semua kawan-kawan beragama Islam. Kalau makan rendang tu ingat-ingatlah orang diperantauan.. Hahaha.......


pic ihsan En. Gugel



Sunday, 21 October 2012

Tak Jadi Balik Raya! =(


Salam..

Ini entry sedih.. Sila standby tisu semasa menaip entry ini *peringatan untuk diri saya :(

Heee... Alkisah sorang budak yang eksaited nak balik raya aji.. Memandangkan musim raya mesti laa tiket bus pun cepat sold out. Saya pun belilah tiket sebelum cuti diapprove oleh bos..... Yelah... Musim raya kompem ramai yang beli tiket kan? Nak tunggu cuti approve memang dekat-dekat tarikh nak cuti tu baru tau approve or tak approve.. Time tu kalau baru nak beli tiket memang jangan mimpi laa dapat berhari raya riang ria kat kampung.. Kompem tak da punya tiket tu!

Tiket tu saya beli 2 minggu lepas. Then tiba-tiba semalam incharge bagitau cuti approved TAPI.... Disebabkan takde orang yang boleh keje, secara otomatiknya cuti saya TAK approved! Sedih kan? Public holiday 26&27hb kan? Tengok-tengok roster ari tu memang saya OFF DAY! Tapi yang wat tak boleh balik kampung plak sebab 28&29 tu takde orang yang bleh keje melainkan saya! Demmm.... Rasa macam batu besar hempam atas kepala tau.. Bila dengar camtu terus rasa geram pun ada.. Kita kampung jauh. Setakat bagi cuti 2 ari lebih baik time raya tu bagi saya keja. Tak payah bagi cuti. Kat perantauan ni nak korban apa??? Huhuhu....

Bila dah jadi camtu, saya dengan sedihnya p la pulang balik tiket bus yang saya beli 2 minggu lepas tu. Sampai-sampai kat kaunter tiket, budak tu bagitau tiket tak boleh return. Tapi diorang akan tolong jualkan. If ada yang beli tiket saya tuh, diorang akan call saya untuk datang ambik duit balik. Tapi kalau takde orang yang nak beli, tiket tu dikira BURN... -_-'' Okeh, saya pun iye2 kan je lah cakap adik tu. Takpelah, try laa dulu mana tau ada yang nak beli kan? RM50 tu... Hujung-hujung bulan camni rasa RM50 rasa macam RM500 jer tau.. Huhuhuh....

Setel hal kat bustand, saya balik umah. Teragak-agak nak bagitau ibu sebab tak jadi balik. Aritu masa beli tiket dah bagitau dia awal-awal kompem balik. Ni tiba-tiba tak jadi balik plak.. Errr... Rasa macam taknak ibu terasa kan... Saya anta laa sms kat ibu.. Tak sampai ati nak call! Huuuu..... Tak sampai seminit saya sms, ibu call.. Demmm... Rasa taknak jawab pun ada time tu.. Huhuh.... Last-last jawab jugak.. Ibu tak cakap apa cuma pesan duk la diam-diam kat Penang tu.. Huuuaaaaa.... Ingatkan ibu sedih saya tak balik.. Upenye siap kena gelak lagi ada laa... Hahahah! *kurang sikit rasa bersalah

Esoknya saya kerja macam biasa.. Bila tengok pesbuk *aktiviti WAJIB setiap kali p keje, saya pun hupdate laa status cenggini :

ehhh...ramai plak kwn2 yg like ekkk?sukeee nmpak?

Kat wall pesbuk adik saya pun saya post jugak : 


kes tak puas ati sebab kena tinggal sebenarnya..huhuhu


Ekceli sedih tu takda la sangat... Raya aji jer.. Bukan raya puasa.. Tapi yang buat sakit ati, geram, sedih sebab family nak bercuti pi Cameron Highlands on 28&29hb tu.. Kena tinggal lagi laa jawabnye.. Kalau tak takde lah saya beriya-iya sangat nak balik... Takpelah... Tak de rezeki nak p holiday ngan family. Kalau 28&29 tu saya off day boleh gak lari jap p Cameron.. Bukan jauh pun dari Penang.. 3 jam jer dah sampai  :(


* Walau tak balik raya saya jugak dah melakukan pengorbanan. Kira berkorban jugak la tu kan? :)


Follow..Follow..Follow..by Nurulfhmt..



Hye...
Pagi ni saya nak join segmen lagi..
Sapa-sapa yang suka giler ngan kucing, memang digalakkan view blog Nurul ni.. Nak taw sebab ape? Klik banner kat bawah ni k... :p


Photobucket
Tuan Tanah > Nurul


* saya tag suma yang baca post ni..siyesly comel blog dia :)


Saturday, 20 October 2012

Segmen : Sambil Terjah Kita Follow


Untuk tengahari ni saya nak join segmen ni plak.. Klik banner Ok:


Photobucket

cc: semua kawan-kawan saya :)


Contest I Am Lucky Guys by HerKhairina


Hehehe... Segmen lagi!

Kali ni penganjur nak bagi special GA. GA akan dipilih secara random. Hadiah pun 100% dari penganjur sendiri. No sponsor. So sapa-sapa yang ada rezeki tu insyaAllah akan dipilih sebagai pemenang.

Jom jenguk apa syarat-syarat dari Tuan Tanah. 


Photobucket
Klik banner k :)


* Saya tag semua kawan-kawan saya... :p


Segmen: Tambah Follower Banyak-Banyak!!


Hyeee....

Segmen lagi... Start arini saya tetapkan ari weekend ari untuk bersegmen.. Haha.. Tah apa-apa kan? Mungkin sebab weekend ari yang tak berapa bz.. Jom klik banner bawah :


Photobucket
Tuan Tanah > Yuyu (bukan Yuyu Zulaikha) :p



Followers saya sekarang :
107 followers

* join ramai-ramai taw.. untuk memeriahkan segmen :)



Segmen: Follow Sampai Meletup


Salam...

Rasa macam dah lame tak join GA.. Jom klik banner kat bawak ni k


Photobucket


Bukti yang saya dah follow Penganjur 1 & Penganjur 2 :

Penganjur 1

Penganjur 2


Jumlah follower sekarang : 107 jer


Target follower : 200 (at least ada penambahan :p) 
Pilihan hadiah : LOMO



* saya tag budak nih Honey As!



Friday, 19 October 2012

Tak Rugi Buat Baik


*bukan muka uncle

Salam..

Kerja sebagai nurse ni memang mencabar (bagi saya). Almost 3 taun saya kerja dalam bidang ni, macam-macam kenangan yang saya lalui. Kena marah ada, kena tengking ada, kena puji ada. Pendek kata macam-macam kenangan lah.

Saya bekerja disalah sebuah kilang kat area Bayan Lepas.. Huh? Nurse keje kat kilang? Hehe... Jangan la pelik. Biasanya kilang-kilang yang besar mesti ada klinik kat situ. Tugasnya pulak lebih kepada emergency. Kot-kot ada pekerja yang injured time keje kan? So, saya kena standby pada kes-kes emergency la..
Ok.. Sambung balik. Nak dijadikan cite, 1 ari tu ada la sorang uncle cina datang klinik nak mintak ubat sakit tekak. Masa tu 1st time nampak uncle tu ati saya rasa macam kesian sangat tengok muka dia. Tak tau nape. Tapi memang kesian la tengok dia.

Then kali kedua saya nampak dia berapa bulan pastu, uncle ni mai klinik nak check blood pressure dia. Saya pun check la. Bacaan tinggi sangat! About 220/180mmhg! Bacaan normal 120/80mmhg. Saya pun terkejut tengok reading tu. Sebab biasanya kalau dah tinggi camtu pesakit akan rasa nak pitam,pening. Tapi uncle ni bagitau dia tak rasa apa-apa pun!

Saya pun cepat-cepat call transportation untuk bawak uncle tu pegi hospital. (kat tempat saya keje memang ada 1 kete untuk bawak pekerja yang nk refer ke hosp). Tapi uncle tu tak mau pegi hospital. Dia kata mungkin tak cukup tido sebab tu darah dia naik.. Ahhh... Tak kira! Saya tetap nak bwk uncle tu p hospital jugak. Risau lau dia tiba-tiba jatuh then stroke kat tempat keje camne.. Btol tak?

Uncle tu pun terpaksa ikut je saya. Huhu.. Cian je tengok muka uncle 2... Sepanjang perjalanan nak pi hospital tu saya tengok je muka uncle tu. Siyesly kesian! Saya dapat rasa uncle tu ada banyak masalah. (Xtaw la btol x..saya rasa je) huhu... Then da sampai kat hospital, saya daftarkan nama dia kat kaunter. Saya tunggu sampai doc abis check dia. Then doc bgtau uncle tu kena admit wad sebab darah dia still sama jugak.. Kesiannye :(

Bila doc tu cakap camtu,saya mintak izin nak masuk dalam bilik doc nak jumpa uncle tadi. Masa saya masuk, uncle tu tengah baring atas katil. Get ready nak tolak masuk wad. Saya bgtau uncle tu yang dia kena tahan wad. Muka dia masa tu memang kesian sangat. Siap tanya saya berapa hari dia kena masuk wad. Saya pun tinggalkan dia kat situ. Saya balik tempat keja semula.. Lepas dari aritu, saya langsung tak nampak uncle tu. Yang saya tau dia duk wad 2 ari je. Lepas da discas doc bagi mc sminggu tapi dia tak amek pun mc tu. Dia terus datang keje. Dari situ da nampak yang uncle tu memang kuat bekerja. Even tak sihat tetap nak pi keje..

Then semalam (beberapa bulan lepas tu) uncle tu mai klinik lagi. Nak check darah dia. Memang tak sangka nak rawat dia lagi. Sebab ikutkan bukan turn saya yang kena cover klinik masa tu. Patutnya kawan saya, tapi sebab dia ada meeting, jadi saya la yang kena ganti dia untuk cover klinik. Memang kebetulan sangat kan? Tak sangka dapat jumpa uncle tu lagi.

Sebelum nak check pressure dia tu saya sempat sembang ngan dia. Tanya khabar dia.. Dia pun nampak bertambah sihat. Tak macam kali kedua jumpa dulu,x bermaya! Bila da siap check, sebelum dia kuar dari klinik, dia sempat ucap thank you kat saya sebab tolong anta dia masuk hospital dulu. Err...masa tu tak tau nak describe camne perasaan. Terharu pun ada sebab uncle yang da tua tu bleh ingat saya lagi :')

U see.. Kalau kita buat baik, insyaAllah baik jugak la ganjaran yang kita dapat.. Btol x? Rasa puas kan bila kita dapat tolong n happy kan ati orang lain. Walaupun bukan family kita. Hadiah paling bermakna untuk sorang nurse bukan lah minta dibalas dengan wang ringgit, cukup lah sekadar ucapan terima kasih tu. Dah cukup bermakna n rasa dihargai. :)

* saya doakan semoga uncle sihat-sihat selalu. Thanks n tahniah pada korang yang abis baca 'cerpen' saya ni.huhu

Wednesday, 17 October 2012

Kegilaan Dari Dulu Sampai Sekarang


Salam...

Saya rasa bukan kegilaan saya je kot? Korang pun mesti suka ngan benda ni kan? Benda apa tu?? Huhu...


SUPER RING!!!


Haha... Benda ni la kegilaan saya dari dulu sampai sekarang.. Dari kecik kot jajan ni dah ada. Dari penilaian saya la, jajan ni saya makan dari kecik sampai la sekarang, langsung takde perubahan dari segi rasa n kuantiti... *Errr.... Paham ke apa yang saya cakap ni?huhu... 

Maksud saya, rasa dia dari dulu sampai sekarang tetap sama. Kuantiti pun tak kurang langsung! Kalau boleh memang tiap-tiap ari nak makan je jajan ni.. Tapi agak-agak jugak laa kan... Makanan-makanan ringan camni banyak perasa n pewarna jugak.. Jangan amalkan.. Skal-sekala takpe...

2 ari lepas saya mengadu kat sidia yang perut ni asek lapar jer. Asek rasa nak makan n mengunyah jer.. Then dia pun ajak kua pi borong segala apa yang ada kat Tesco. So, semalam kitorang kuar la p Tesco. Nak cari stok makanan la katanya... Tau tak apa yang saya beli??? Jajan di atas yee... Hahaha.... Sumpah tak beli benda lain.. Saya beli jajan Super Ring packet besar punya!!! Sampai sidia bleh tanya soalan kambing, kenapa banyak-banyak makanan kat Tesco ni, jajan ni jugak yang saya pilih... Beli bukan 1, bukan 2 tapi 7!!! Hahaha.. Saya pun nak tergelak masa nak bayar kat kaunter tu. Mesti budak cashier tu pun pelik tengok saya beli jajan ni banyak-banyak... Tapi takpe, sidia jugak yang usung jajan-jajan yang banyak tu sampai kereta.. So, kurang la sikit rasa nak malu usung jajan banyak-banyak... 

Untuk minggu ni saya dah ada stok.. *errr...cukup ke seminggu? Ke tak sampai 2 ari dah abis? Hehehe... Untuk arini, still ada lagi dalam stok.. Tak tau la malam ni balik keja saya bedal sampai abis.. Huhu...



Sunday, 14 October 2012

Keburukan Mee Segera a.k.a MEE MAGGIE


Salam...

Something good to share..

Ni cik misi nak bagi 1 health education pasal mee maggie. Mesti ramai yang makan mee maggie kan? Macam-macam perisa pulak sekarang ni. Kari ada, tomyam ada, ayam ada, asam laksa ada.. Pendek kata macam-macam ada laa ngan mee maggie ni..

Tapi, disebalik macam-macam perasa maggie ni, korang tau tak keburukan kalau makan mee maggie? Maksud saya bukan laa tak boleh makan mee maggie langsung. Cuma, kurangkan makan n seboleh-bolehnya time korang lapar tu kalau ada makanan selain dari mee maggie, better makan makanan lain tu.. Jangan laa pilih maggie jugak.. Unless memang masa tu ada maggie jer takpe.. Itu dimaafkan... huhu

Okeh, jom kite tengok apa bahan-bahan yang ada dalam mee maggie ni..


1) 136 bahan penambah kebanyakannya bahan kimia yang dibenarkan.

  • banyak kan?

2) 24 daripadanya adalah garam natrium

3) Disebabkan itulah kenapa mee segera mengandungi natrium yang tinggi.

  • tu yang ada dlm perisa-perisa yang korang pilih tu

4) 1 peket mee segera sahaja boleh mengandungi kira-kira maksimum pengambilan harian yang dibenarkan 2400mg natrium.

  • alamak.. bila terbaca yang ni baru terfikir kenapa orang yang berdiet tak boleh makan mee maggie..huhu
5) Mee segera jugak mengandungi kandungan lemak yang tinggi.
  • Kebanyakan mee segera digoreng semasa proses membuatnya..

Meh tengok 10 ramuan bahaya dalam mee segera plak.. Ni kita sume memang WAJIB tahu!



Kalsium Sulfat: Kapur Paris

Asid Tartarik: Bahan kimia yang digunakan dalam julap dan untuk memutihkan cermin. Lebih beracun berbanding 100% alkohol tulen

Kalsium Oksida: Digunakan dalam rawatan sisa buangan dan dalam racun serangga

Tertiary Butylhydroxyquinone (TBHQ): Produk berasaskan petroleum; 1 bentuk butane (cecair dalam pemetik api)

BHT (1 bahan utk bg sesuatu thn lama): Risiko karsinogen dan kesan berbahaya kepada ginjal

Propyl Gallate: 1 xenoestrogen (sebatian spt hormon). Beri kesan sampingan kepada pembiakan, perkembangan janin yang sihat dan menghalang pengeluaran sperma. (takutnye baca yang ni)

Pentasodium Triphosphate: Bahan pencuci paling berkuasa, bahan samak untuk kulit binatang juga digunakan dalam pengeluaran kertas, penapisan petroleum, aplikasi lombong dan rawatan air

Propylene Glycol: Pelarut sintetik yang dianggap racun neurologi. Digunakan untuk pembuatan bahan pendingin, antibeku automotif, cecair yang berfungsi dalam tekanan hidraulik dan sebagainya. Jumlah berlebihan yang diambil boleh membawa kepada kerosakan buah pinggang.

Polydimethylsiloxane: Digunakan dalam kanta sentuh (contact lense), shampoo, minyak pelincir dan jubin tahan panas

Pewarna tiruan (sunset yellow FCF dan Tartrazine): Menyumbang kepada hiperaktiviti dikalangan kanak-kanak dan mungkin turut menyumbang kepada gangguan visual dan pembelajaran serta kerosakan saraf yang mungkin menjadi penyebab kanser.


Adoiiii... Siyesly lepas tau benda-benda ni sume rasa menyesal plak masa study dulu boleh dikatakan selalu jugak laa makan maggie! Kalau tau memang tak makan pun tak rugi.. Jadi kurangkan la makan mee maggie k.. Even maggie ni murah, jimat kos, tapi dia membahayakan kesihatan jugak. So fikir-fikirkan la ye...

Education yang saya dapat daripada kursus minggu lepas

SEGMEN SINGGAH DAN FOLLOW BY YATIE DAN ANIS


Hye... Meh nak ajak join segmen lagi..
Ari Ahad adalah ari untuk join segala segmen yang ada kat blog ni.. Hahaha
Macam biasa laa.. Klik banner bawah ni taw


Photobucket
Tuan tanah > Budak Pink Punya Story


*Moh la join reramai :p


Segmen Tambah Followers Laju Laju by IekaFarhana


Salam...

Arini Ahad.. Macam biasa memang tengah keje pun.. Untuk taknak rasa boring sebab bekerja ari weekend, meh kita join segmen ramai-ramai.. Klik banner kat bawah k...


Photobucket
Tuan tanah > Ieka Farhana

Follower sekarang : 79 jer...


* Even blog ni still under construction, saya nak join jugak segmen banyak-banyak..huhu


Saturday, 13 October 2012

BEKERJA Di Hari Sabtu


Siyes BORING! Mau tak.. Biasa ari minggu la nak bermalas-malasan kat umah. Lagi plak dari pagi mendung jer. Tengah hari td ujan lebat kejap. Pastu mendung sampai sekarang.

Apa nak buat.. Kalau dah kerja shift memang tak bleh nak elak laa kalau kena keja ari minggu. Boleh blah lagi la kalau keja siang.. Kalau ari minggu kerja malam, memang menangis laa wuuuuu... :'(

Nak citer ni dari masuk kerja pukul 6.30 pagi tadi, sampai laa sekarang (pukul 3.15 ptg) saya tak buat 1 apa pun kerja.. Hahaha! Memang tahap kemalasan yang melampau! Memang biasa macam ni pun. Biasa kalau kerja ari Sabtu, mesti ari Ahad pun kena kerja. So kerja-kerja ni semua saya akan setelkan ari Ahad! Suka bertangguh kan?

Bila jadi camni mula lah rasa nak cari kerja normal shift. Masuk pukul 8 balik pukul 5... Weekend comfirm cuti! Owhhhhh.... Sangat syokkk.... Tapi bila nak dapat kerja normal shift tu? Saya bukan kerja ofis. Saya kerja klinik. Nurse mesti la kerja shift! Tak kira siang malam okehhh!

Sekarang tengah usaha cari kerja normal sebenarnya ni.. Jika diizinkan, panjang umur, panjang jodoh, insyaAllah tahun depan nak tamatkan zaman bujang.. Ecehhh... Zaman bujang.. Huhu... Pas kawen kompem-kompem la dah ada family sendiri kan? Kalau kerja shift camni alamatnya berterabur la laki ku makan pakai tak terjaga.. Huhuhu... Sidia pun dah banyak kali remind suruh hantar resume.. Tapi saya ni kan nurse yang bz.. Memanjang bz sampai lupa segala.. Hahaha... Ini alasan okeh! :p

Yela-yela sayang... Saya try la sedaya yang mampu untuk tukar kerja.. Segala untukmu.. Ahaks!


Rindu nak kuar dating time weekend! (sekadar gambar hiasan)



Thursday, 11 October 2012

Bila Nak Kawen...


Salam...

Huuu... Tensen plak bila wat preparation nak kawen ni.. macam-macam nak kena beli, nak kena standby. N paling-paling tensen bila time-time ni jugak la banyak nak pakai duit..

Terbaru, cite pasal nak renew roadtax kete, then time tu jugak la nak kena tukar tayar.. Dush234x... Semakin stress taw banyak nak fikir.. Duit macam air plak tu.. Kalau lah daun-daun kat pokok tu leh jadi duit kan bagus.. Arini jugak kawen! Hahaha....

2,3 ari lepas, saya sunyi jer sebab saya cuti. Duk umah je la bila sidia keja. Pastu takde sape nak ajak kuar kan? So semalam, bila tahap ke'tension'an tu dah sampai.. Saya ajak jugak sidia kuar jalan-jalan. Saje nak relaxkan otak ni haa... Bagi alasan kat sidia nak beli tiket bus nak balik raya aji ni. Padahal niat nak ajak dia tengok wayang. Taw tak apa dia cakap? ''Tak payah tengok wayang. Simpan duit nak kawen!''.. Goshhh! Punya lama tak release tensen tengok wayang, dia leh cakap simpan duit nak kawen... Huaaaa... Gila lama tak tengok muvee... Last tengok kalau tak silap sebelum puasa aritu.. Sampai la sekarang tak tengok-tengok dah! Sume alasan sebab kumpul duit nak kawen... Wuuuuu... Taktik nak beli tiket bus tak menjadi la pulak... Hahaha.. Gelak untuk diri sendiri -_-


wedding dress idaman... :)

* Kenapa kawen tu nak kena pakai duit banyak???? -_-''


Tuesday, 9 October 2012

1st Giveaway by Wani Izzati


Salam... 

Nak join GA lagi.. Hadiah dia comel sangat-sangat! Suma handmade yang dibuat oleh penganjur sendiri. 
Saya memang suka n geram ngan benda-benda comel nih...Huhu.. Klik banner k :)

Photobucket
Tuan Tanah > Wani Izzati



''Segmen : Follow and win RM50 by Eikyn Grinxs''


Salam... Macam biasa time-time tengah malam camni memang suke bw ke blog kawan-kawan. So nak join segmen ni. Jom!


Photobucket
Klik banner Ok :)
Tuan tanah > Cik Eikyn



Follower ada 69 jer..

* Gila simple.. Hahaha....
cc: Asma Hani


Alhamdulillah :)


Heeee.... Nape tersenyum sorang-sorang nih? Entry lepas saya mengadu saket tengkok kan? Mungkin tido salah bantal kot? Macam-macam dah saya duk sapu kat tengkok tapi saket tu tak kurang langsung. Last-last tadi saya try la makan ubat ni.. Memang mujarab!

Ubat ni biase orang-orang yang dah berumur yang makan. Yela orang tua kan selalu saket-saket urat. Saya kalau boleh selagi leh tahan memang saya tak amek ubat pil. Tapi sebab dah tak tahan sangat saket tu sampai nak angkat tangan, nak menulis pun saket jugak, terpaksa lah saya cekik pil ni..


yang saya makan tu brand lain..tapi nama ubatnye same :)

* Sape-sape yang tersalah urat tengkok tu bleh la try ubat ni. Tapi apa-apa pun sebelum try tu berdoa then tawakal supaya Allah sembuhkan kesakitan kite tu.. :)



Monday, 8 October 2012

Sakit! Penghapus Dosa Kecil


Salam...

Adoyyy... Nak mengadu ni.. Huhuhu... Akibat daripada tidur tak ingat dunia, lebih-lebih lagi off day, ofcourse la saya duk umah tak pi mana-mana kan? Di tambah lagi ngan ujan sikit lagi nak ribut, lagi best la nak duk dalam selimut 24jam kan?

Tah tidur camne sampai tergeliat tengkok ni.. La ni gi keje ngan tengkok yang saket. Saket bukan sikit-sikit okeh! Tapi ni saket lain macam. Dah sapu Yoko-yoko pun.. Ubat pil pun dah makan pun tak lega jugak... Dah la esok pagi-pagi ada training CPR! Camne nak pam dada patung yang keras tu ngan tengkok yang saket ni..

Takpelah... Sekurang-kurangnya dosa-dosa kecik terhapus...huhuhu.. Nak tangan ibu jugak baru lega ni... :'(

Sunday, 7 October 2012

Susah Ke Nak Ucap TERIMA KASIH?


Salam...

Geram tengok perangai orang kita.. Mulut berat sangat nak ucap TERIMA KASIH! Bukan kena bayar pun kalau cakap perkataan tu kan?

Camni la kalau bekerja dengan orang ramai. Kalau ada 10 orang, mesti ada 10 perangai yang kita nak layan kerenah masing-masing. Nama pun kerja kan? Dorang wat perangai camne pun kite terpaksa lah layan.. Bila dah layan, main blah camtu jer... Adoiyyy.....




* Terapkan lah nilai-nilai murni dalam diri. Dari kecik-kecik pun dah kena bentuk..btol tak? Ermmm....


Saturday, 6 October 2012

Alhamdulillah, Ada Yang Sayang...



dinner @ Tesco Food Court
nasik dalca
had lunch @ Tesco Food Court

Nasik goreng paprik

Hye.... Rasa terliur tak dengan makanan-makanan yang saya upload ni? Arini rasa nak buat entry pasal si dia la..

Makanan-makanan ni sume dia yang bagi. Ye,dari hubungan sebagai kawan, sampai lah hubungan yang serious, dia tak jemu-jemu bagi makan kat saya. Time kasih untuk itu..huhu...


Alhamdulilah,dia tak penah berubah,malah makin menyayangi diri ini.amboi ayat...setiap kali kuar,mulut dia tak penah lupa untuk tanya.. ''kamu lapar tak sayang?''..then da lepas makan pun dia akan tanya ''kamu enyang tak sayang?''.. Yes,memang camtu la perangai dia dari dulu sampai sekarang. Alhamdulillah ada yang sayang..


Makaroni goreng home made from his Abah!

Nasik putih with sambal udang & telur dadar yang awwwwsome :)

Bila saya nak pegi keje, dia akan tanya ''kamu dah makan ke belum?''.. Dan saya memang jujur menjawab ''belum''.. Haha... Sepantas kilat dia akan bungkuskan segala apa yang ada kat umah dia tu semata-mata taknak bagi saya lapar.. Alhamdulillah ada yang sayang..


Cadburry, lengkong.. Side dish katanye..huhu..errr...kismis tu dia kata nak bagi otak saya celik..haha

Sambal udang with mushroom..my feveret!


Saya selalu akan off day weekdays.. Jarang dapat off day time weekend.. Dia plak off day weekend. So, time saya off day memang tak kan dapat nak luangkan masa ngan dia sebab dia keje. Saya pun abiskan masa cuti kat umah je. Setiap kali saya cuti, dia tak kan lupa tanya ''kamu dah makan blum?''... Sebelum pi keje dia akan anta makan kat uma saya dulu. Siap ngan air skali.. Alhamdulillah,ada yang sayang..


sambal ikan bilis, sotong kunyit with telur dadar

sambal ayam with mushroom..extra Peel Fresh..huhu


InsyaAllah, saya tak kan lupa kebaikan yang dia buat kat saya. Dia adalah orang yang tak kan biarkan saya dalam kelaparan walaupun time tu saya kenyang.. Time kasih jugak sebab si dia dah wat size badan saya bertambah dari L ke XL! Huhu... Maknenye saya memang kena belajar masak sedap-sedap untuk dia... Mekasih sayang!


gulai ikan with sayur bendi...

kuetiaw goreng


home made popia ayam

tea time kueh pau






Thursday, 4 October 2012

Segmen : Follow Sampai Pening


Salam..

Arini tergerak ati nak join segment.. Dah bape ari tak join segmen.. So, arini nak join laa.. Jom la sama-sama join segmen ni. Tarikh tutup tak ditetapkan lagi oleh tuan tanah. Apa lagi? Cepat-cepat la join k...


Photobucket
Klik jer banner ni okay
Tuan Owner > Nurul Aini


follower saya sekarang setelah sebulan blog ini wujud...

* Nak tambah follower lagi!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...