Sunday, 30 December 2012

Update Cerita Kurus


Salam....

Pagi tadi saya bukak blog then dapat laa 1 komen kawan kita ni tanya pasal misi kurus saya...





Phewwww.... Sorry sangat-sangat ye Momoy.... Lately memang tak sempat langsung nak hapdet blog. Banyak yang saya nak story pasal misi kurus saya ni taw. Busy duk round keliling Penang cari rumah sewa... Huhuhu...

So, arini saya hapdet laa sikit pasal cerita kurus saya ni k.. Minggu ni masuk la minggu ke 3 saya bermisi.. Hehehe.... Dan sepanjang 3 minggu ni jugak laa botol air 2 liter n Felinna Inchloss sentiasa berdamping ngan saya. Tak kira kemana je saya pegi, 2 benda penting tu mesti ada skali.. *masuk jamban tu takde laa eh... Tapi Felinna Inchloss tu dah abis sejak dari last week lagi.. 2 minggu pakai boleh abis.. Mana taknye, dah 1 badan penuh ngan lemak.. Hahaha.... N aritu baru oder 2 botol untuk stok bulan depan... *tips berjimat, beli time ada sale ok..so beli banyak-banyak tak rugi... Hihihihi......



ari ke-2 joging..kawan2 duk perli2..tengok laa aku kurus nanti...terjojol bijik mata ko.huhu


Disebabkan inchloss da abis, so sepanjang minggu ni 5 ari berturut-turut saya pi joging kat padang berdekatan umah saya. *Nanti saya hapdet tentang facilities yang ada kat padang ni k.. :) Kebetulan sidia kerja shift malam minggu ni. So pagi-pagi abis keja, terus pi joging dengan coach saya tu... Wuwuwuwu... Menyesal hired dia as coach sebab dia lebih kepada membuli n menyiksa lemak saya... Wawawaaaa :'(.... Kena paksa lari tak boleh stop! Nak abiskan 1 round padang tu setengah mati jugak.. Yelaa sebab dah lama sangat tak joging. Lemak-lemak macam tak rela je kena gegar.. Hahaha... Bila dah masuk ari ke-3, sidia dah lepas saya joging sendiri kat padang tu... Walaupun sakit-sakit jugak laa muscle saya ni kan... Dah tak kena dera dah.. Yayyyy!!! :D

Okeh, last saya timbang aritu dalam seminggu lepas kot? Tak ingat bila.. Tapi yang pasti sekarang ni dah seminggu tak timbang sebab kat klinik 1 lagi ni penimbang dia rosak. Selalu saya timbang kat klinik 1 lagi.. *bape punya banyak klinik daa... Hahaha... Kat tempat keje saya ni ada 3 buah klinik ye... Insha Allah ujung minggu depan baru saya keje balik kat klinik yang ada penimbang tu. N since dari start misi dah guna penimbang tu, so saya akan gunakan penimbang tu sampai misi saya dah selesai.. *tips timbang berat, guna 1 penimbang sahaja supaya kita taw berapa total kita dah lost. Sebab lain penimbang, lain spring :) . Sebab dah lama tak timbang, saya tak taw berapa kilo saya dah lost. Tapi saya betul-betul yakin memang dah lost banyak sebab saya jaga makan jugak... Tunggu next week ok... *cant wait!

Yang paling best 4 orang dah perasan perubahan sikit pada pipi n peha. Tapi pada saya peha still perlu keja keras. Sebab still gedabak -_-


ni pic bulan 10..tengok pipi.bukan main tembam lagi


tengok jari debab-debab tu... -_-


latest the whole body pic of me. abaikan sidia yang interprem di situ


Tadaaa.... Ni pic yang latest. 2 ari lepas punya pic. *sila buat perbandingan... Kat pic ni perubahan yang saya nampak tang pipi tu dah tak gebus sangat macam sebelum ni. Jari-jari montel saya tu sekarang dah nampak tajam-tajam bila saya bengkokkan jari *errr....tak paham -_- . Kalau dulu jari saya nampak bulan-bulat jer kalau bengkokkan... Lengan pun dah tak gedabak sangat. Tapi still kena kecikkan lagi.

Cetengok plak kat peha saya tu... Tang situ yang paling liat lemak-lemak nak kurang. Saya memang jenis peha besar. Macam kayu balak tuh... Adeh.... Semalam pegi tesco, saya dah beli skipping. Lepas ni siap laa tiap-tiap ari kat dalam umah pun saya boleh skipping...

So, tunggu next entry kite tengok kecik ke tak drum stick KFC tu k... Berbeza kalau nak banding ngan peha sidia yang macam kayu besbol tu.. Huhuhu.... Tapi lengan saya plak lagi kecik dari dia... Banggeeeeeee...... Hahahaha.....


* Rumah sewa dah dapat. 2,3 ari lagi dah boleh angkut barang sikit-sikit. Yayyy... Bakar lemak-lemak lagi!!! :D




Wednesday, 26 December 2012

Wordless Wednesday #2


Salam...




* Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk memperbaiki diri dalam menempuh hari-hari mendatang  :)


Friday, 21 December 2012

Rumah Owhhh Rumah


Salam....

Entry kali ni nak cerita pasal umah plak yer...

Alkisah saya ni menyewa jer... Dapat plak mesej dari tuan umah pagi semalam bagitau yang dia 1 family nak pindah n stay kat umah tu balik. Sebelum bulan 3 nanti baru dorang nak pindah. So kitorang yang menyewa kat situ terpaksa berpindah n cari umah sewa lain... -_-''

Almost 2 taun jugak saya stay kat umah ni. Even umah flat, tak besar mana, suasana bising ngan budak-budak.. Tapi saya selesa n dah serasi dah stay kat umah tu. Tempat keje pun dekat jer ngan umah. 10 minit dah sampai.

Ekceli tuan umah ni pakgad kat tempat keje saya. Kira tiap-tiap bulan nak bayar sewa umah senang. Sebab 1 tempat keje kan... Pastu masa mula-mula pindah dulu pakcik tu tak mintak deposit pun. Bayar sewa n terus masuk jer... Sebulan Rm400 memang dah paling murah laa bagi saya.. Sebab kat Penang umah mahal-mahal... Tadi try jugaklah cari kat mudah.com... Cari umah or bilik sewa... Tapi yang ada suma mahal... Grrrr..... Yang murah n affordable sume dah ada orang masuk. Pastu sume nak deposit sampai 3 bulan... Adehhhh....Kenapa laa kat Penang ni umah mahal-mahal... Wuwuwuwuwwwwuu.......



* Esok cuti nak kena round jugak laa cari umah sewa...


Tuesday, 11 December 2012

Nyah Kau Lemak-Lemak Degil!!!


Salam...

Masih ingat lagi tak ngan entry lepas saya cita pasal nak kurus? Hehehe.... Masa tu memang berkobar-kobar nak kurangkan berat badan. Banyak sebab saya nak kurus. Tapi sebab yang paling-paling wat saya nekad nak kurus sebab ramai kawan-kawan yang tegur badan saya yang semakin gedabak cumel ni :p
Bukan kata kawan-kawan jer, Abah si dia pun tegur jugak... Malu k... Malu..... -_-

Start dari aritu, saya control jugak laa makan.. Try tak nak makan nasik. Tapi yang wat diet saya spoil sebab si dia suka hantar bekal kat saya. Nak tak nak saya terpaksa jugak makan. Sayang kan rezeki... Hahaha.... N spoil tu berlarutan sampai laa sebulan... *ok, saya memang susah nak tahan nafsu makan -.-

Hinggalaah masuk bulan Dec... Kan saya pegi banyak kenduri kawen. Kalau kenduri mesti menunya nasik minyak la kan... Si dia mula laa ingatkan pasal azam nak kurus tu. Ehhh... Saya macam baru teringat pasal nak kurus tu *dapat makan memang lupa terus nak kurus... Hahaha.. Wat-wat lupe plak kan.. Then balik dari kenduri yang penuh dengan lemak n kalori tu, saya fikir-fikir n tetiba je teringat kawan-kawan yang tegur pasal badan saya... Adeh.... Esok kena start diet jugak!!! *cakap dalam ati je laa masa ni..huhuhu

Esoknya pagi-pagi lagi saya bagitau kat si dia saya nak start diet.. Si dia pun macam paham je perasaan saya masa tu kan... Dia belikan saya Felinna inchloss yang tengah fofuler sekarang ni kan...  Saya pun lagi bersemangat laa nak sapu kat lemak-lemak degil ni.. Lebih-lebih lagi kat peha... Dah macam drumstick kerbau plak.. *kerbau ade drumstick ehh?

Si dia pesan lagi kalau nak cepat turun berat kena banyak minum air kosong.. Erkkk.... Minum air banyak? Adesss... Ni lagi satu kedegilan yang tak dapat nak ubah... Saya sorang yang susah nak minum air kosong.. Saya akan minum time saya haus sangat-sangat jer.. Saya lebih suka air manis.. Teh O ais, milo ais... Tak kisah laa air apa pun asalkan air manis... Liat kan? Tapi sebab dah tekad sangat-sangat dah, saya kena paksa diri jugak minum air kosong..

Pegi dapur.. Selongkar rak... Nak cari tumbler 2 liter yang saya beli taun lepas... *tersadai kat rak sebab kes susah nak minum air kosong... Masa beli tumbler tu niat nak bawak pegi joging. Sudahnya, ke dapur jugak tempatnya.. Huhuhu... Sadis kan? Isi air penuh-penuh n bawak pegi keja.. Malam tu saya duk berulang ke toilet je.. Kejap-kejap buang air... Dala toilet kat tempat keje jauh... Walaupun sikit meroyan jugak nak berlari pegi toilet, tapi saya puas ati sebab air kosong tumbler 2liter tu abis! Cubaan ari pertama minum air kosong berjaya! Hehehe.... 

Ari ke-3 saya sapu losyen Felinna n minum 2 liter air sehari selain kurangkan makan nasik, saya terasa nak timbang berat. Jeng.. Jeng.. Jeng... OMGeee..... I've lost 1kg in 3 days! Without exercise ok! Happy bukan main lagi.. Baru turun 1kg... Mesti la happy... Sebab baru 3 ari beb.. Tak pi joging pun.. Memang eksaited. Makin tambah sayang laa kat air kosong.. Hihihihi.... Misi diteruskan lagi... Sapu losyen n minum air kosong banyak-banyak.... 2 ari lepas tu, saya gatal nak timbang berat lagi... Yayyy!!! Skali lagi saya melompat... Turun lagi 1kg... 5 ari turun 2kg... :)

So, sekarang barulaa saya tau kenapa laa sebelum-sebelum ni selalu jer susah nak turunkan berat. Minum Alpha lipid pun tak turun sangat. Sampaikan time joging peluh pun tak mau kuar. Sebab kurang minum air kosong.*tepuk dahi... Now, dua benda ni dah jadi teman baik saya.. Pi mana-mana mesti bawak. Sekarang dah suka minum air kosong. Sekarang lau makan kat kedai pun saya tak minum yang manis-manis dah. Oder air bali jer sebab bali leh lawaskan kencing... Azam baru.. Eceh  :)


tumbler kesayangan :)

* Pasni cari time pegi joging... Mesti banyak lagi yang leh turun... Minggu depan baru nak timbang... Nyah kau lemak-lemak degil!



Monday, 10 December 2012

Happy Bufday Abah & Adik-Adik!!! :)


Hadzmi, Haziqah n Abah tengah potong kek :')

Salam...

Arini 10 Dec genap umur Abah saya 54 tahun. Memandangkan adik-adik saya yang dua orang ni pun lahir bulan Dec jugak, so potong kek pun kena sama-sama skali laa... Adik yang pompuan tu Haziqah, umur 21, bufday on 4 Dec... Yang lelaki tu plak Hadzmi on 22 Dec.. Baru 19 taun..

Happy sangat tengok Abah n adik-adik potong kek bufday.. Tapi saya plak yang tak dapat join celebration dorang kat kampung tu :'(

Sempat call n wish kat Abah semoga panjang umur, dimurahkan rezeki dan diberikan kesihatan yang baik. Insha Allah ujung bulan ni saya balik kampung nak habiskan cuti tahun. Bleh belanja Abah makan... :)

Untuk Haziqah, tak lama lagi nak jadi ibu dah. Sekarang peknen 5 bulan. Jaga diri baik-baik.. Semoga dipanjangkan umur, patuh pada suami n selamat melahirkan anak buah pertama untuk family saya :)

Hadzmi plak adik saya yang paling rajin dalam family. Senang bagi bantuan pada akak-akak dia yang terlebih manja ni.. Kadang-kadang saya paw top up kat dia... huhu..... Sorang yang boleh diharapkan.. Dia ni orang kuat Abah *tengok laa badan dia camne..huhu n selalu tolong Abah antar surat pada orang-orang kampung.. Jangan malas-malas, semoga bertambah rajin dimasa akan datang :)

* jelesh tengok pic ni sebab saya tak dapat join :'(


Sunday, 9 December 2012

Cara Mudah Nak Dapat Anak




Hahaha.... Sampai meletup perut pompuan tu.. Kalau laa senang camni nak dapat anak.....

Credit - imgur.com

Saturday, 8 December 2012

Cuti Sekolah vs Kenduri Kahwin


Salam...

Memang dah jadi lumrah kot bila time cuti sekolah je mesti ramai yang akan melangsungkan perkahwinan. Kadang-kadang tu sampai tak tau nak pegi majlis yang mana 1 sebab ramai sangat yang jemput. Ujung taun ni jugak ramai kawan-kawan saya yang dah menamatkan zaman bujang. Tapi ada sikit terkilan sebab tak semua kenduri saya boleh pegi atas sebab-sebab tertentu..Tettt....

Roy & Ikhmal
Ni cite bulan lepas... 10 Nov, kawan sekolah saya Roy n pasangannya Ikhmal dah pun selamat diijabkabulkan... Dorang ni pasangan cikgu-cikgu... Sebab dua-dua cikgu.. Hehe... Untungnya dorang ni set time budak cuti skolah. Secara otomatiknya cikgu pun cuti sekali. Tak payah susah-susah apply cuti kawen.. Sedih n terkilan tak dapat pegi sebab majlis Roy buat kat Muar. Saya kan jauh di perantauan... Hehe... Ni la salah 1 sebab kenapa selalu terkilan.. Sebab umah kawan jauh-jauh, so tak dapat nak datang majlis diorang... Majoriti kawan-kawan kat Muar sebab saya orang Muar... Tu laa.. Sape suruh kerja jauh-jauh.. Memang selalu kena tinggal laa.. Hekhek... :'(

Watie & Apit
Ni plak cite minggu lepas k.. Hehe... 2 Dec kawan sekolej n sekerja saya Watie selamat dah jadi wife kepada Apit... Watie orang Pahang. Apit plak orang Baling, Kedah. Disebabkan Pahang tu jauh dari Penang, so saya decided pi majlis belah lelaki je kat Kedah. Serba merah ok pengantin baru ni... Sedondon plak ngan saya sebab masa majlis tu saya pun serba merah... Sekali pandang muka dorang nak dekat sama la plak... Insha Allah jodoh dorang panjang... :)

Nasik minyak paling ohsem di alam semesta :)
Arini, 8 Dec si dia ajak saya pegi kenduri kawan baik dia masa study dulu. Kawan dia tu berketurunan mami. Nama pun Penang kan.. Hehe... Dia wat majlis kat dewan. Agak meriah jugak sebab wat majlis untuk dua pengantin.. Adik dan abang... Yang bestnya lauk yang dihidangkan ala-ala mamak jugak. Nasik minyak, ayam kari, daging masak hitam, acar n bandung ice cream.. Siyesly ni pestime saya makan nasik kenduri yang sedap n ohsem camni. Nasik minyak dia lembut ok.. Ayam dia plak besar-besar macam makan kat kedai nasik kandar plak rasa... Selalu p kenduri ayam ciput-ciput je.. Hehe... Rasa macam biasa-biasa je nasik minyak tu... Maybe ni sebab mamak yang masak kot.. Tapi memang terrrbaik laa... Nasib baik diet.. Kalau tak memang dah tambah 3 pinggan.. Haha.... Ok, dalam sebok-sebok menikmati makanan sampai terlupa nak snap pic pengantin.. Haha.. Sengal... Makanan yang utama kan? Hehehe...

Umi & Jai
Arini jugak ari yang sama kawan sekerja saya, Umi pun berkahwin... Kecik molek je orangnya.. Majlis dia kat Sik, Kedah. Lebih kurang sejam lebih jugak dari Penang. Mintak maaf banyak-banyak tak dapat nak pi sebab terpaksa pilih antara dua.. Samada pi majlis kawan kat Penang or majlis Umi. Memandangkan minggu lepas si dia dah ikut saya pi kenduri Wati, so kali ni saya beralah laa ikut si dia plak pi majlis kawan dia. Bagi adil laa selalu saya je yang menang.. Hahaha... 

Aca & Syahmi

Heeee.... Aca ni kawan sekolah rendah saya dulu.. 1 kampung ngan saya jugak. Umah tak jauh pun ngan umah saya. Majlis dia pun arini jugak 8 Dec. Dapat invitation... Tapi kena mintak maaf awal-awal sebab tak boleh nak datang... Rindu sebenarnya nak reunion ngan kawan-kawan lama.. Tapi keadaan tak mengizinkan.. Saya doakan dorang berbahagia ke akhir hayat :)

Fida & Azri - pre wedding
Last but not least, junior saya kat sekolah dulu.. Fida & Azri... Cantikkan pic pre wedding dorang. Fida ni model sambilan. Sebab tu dia pandai bagi pose baik punya... Sebenarnya majlis dia baru nak langsung esok, 9 Dec tapi saya tepek siap-siap laa kan sebab dapat invitation.. Hehe... Fida pun orang Muar jugak so memang kompem-kompem saya tak dapat nak pi majlis dia. Tapi, Azri ni orang Penang... Insha Allah minggu depan kalau takda aral, saya usahakan jugak laa pi majlis belah lelaki... 

Haihhh... Ramai betul kawan-kawan seperjuangan yang menamatkan zaman bujang ujung taun ni... Rasa nak pegi semua jemputan. Tapi tak kesampaian... Mana yang saya sempat datang tu thanx sebab sudi menjemput. Pada yang tak dapat nak datang, korang jangan laa balas balik masa saya kawen nanti.. Korang laa penyeri majlis saya nanti.. Hahaha... Cuma saya mampu mendoakan semoga kawan-kawan saya bahagia ngan pasangan masing-masing, cepat-cepat lahirkan junior-junior korang.. ^_^

p/s: Counting days for my turn.. Baru laa bleh join club korang.. Insha Allah :)
p/s 1: Pics ni sume saya rembat kat pesbuk dorang..*ampun3.... Pic makanan tu je yang saya punya :p





Twilight Breaking Dawn... Baru Nak Tengok??



Salam...

Ekceli ni story weekend yang lepas.. Tapi baru arini nak hapdet... Dala ketinggalan, tengok muvee yang dah lama main kat panggung. Hahah... Ni sume sebab bz punya pasal laa... Asek kerja je.. Orang kata cari rezeki kan...

Saya ni bleh laa dikategorikan dalam kategori 'kaki wayang'. Pantang ada muvee baru, mesti nak tengok jugak. Dalam sebulan 3,4 kali jugak laa pi beratur beli tiket. Tapi ni dulu-dulu laa.. Sekarang ni dah jarang tengok wayang. Rasa-rasanya dah berbulan-bulan jugak tak pi tengok muvee. Dari sebelum puasa lagi. Hehe.. Ni bukan jarang-jarang dah. Memang tak pi tengok langsung sebab bz ngan kerja. Bukan main :p

Saya siap bergadoh-gadoh manja ngan sidia sebab dia nak tengok James Bond. Saya plak nak tengok Twilight. Lastly bleh taw kan sape yang menang.. Hahah.... So, kali ni memang nak lepas gian tengok jugak muvee ni... Bukan gian apa, saya tengok muvee untuk kurangkan stress kerja. Sekali skala kan...

Cite ni best ok.. Walaupun cite ni ada sikit mengarut.. Sebab manusia bleh jadi pontianak.. Siap bleh kawen lagi ngan pontianak tu.. Pontianak plak hensem-hensem, cantik-cantik plak...Haha... Saya tengok dari part I sampai laa yang last ni. Ni yang lemah kalau tengok cite bersambung-sambung ni. Mesti nak tengok sampai abis. Tapi rasa-rasanya pasni dah takde Twilight lagi kot.. Ni yang last.. Agaknya laa... Hahah.. Pandai-pandai je jadi director..

Rasanya ni last kot bleh tengok muvee, berjoli-joli sakan. Pasni kena sambung focus balik hal-hal nak kawen... Kumpul duit -_-







Friday, 7 December 2012

Maaf Sayang-Sayang Semua



Salam...

Tiap-tiap ari bila bukak blog mesti ada yang tinggalkan jejak kat kotak jerit saya. Nak mintak maaf sayang-sayang semua saya tak dapat nak balas n tinggalkan jejak kat kotak jerit korang balik sebab pc saya guna ni dah block chatting-chatting bagai.. Almaklumlah online kat tempat keje. So nak reply or tinggal jejak kat blog korang memang tak boleh laa... Yang pasti saya akan try singgah ke blog korang n tinggalkan komen kat entry korang yang latest sebagai gantinya k... Kalau korang yang tinggal jejak mintak saya follow, insha Allah saya akan follow balik...

Apa-apa pun time kasih sebab sudi menjenguk ke blog saya yang tak seberapa ni. Pada korang-korang, kalau dah singgah tu tinggal laa jejak... Boleh saya singgah semula ke blog korang... :)


Akhirnyaaa... Dapat Rasa Jugak :D



Salam...

Heee.... Akhirnya dapat jugak rasa durian crepe ni setelah sekian lama duk terliur tengok orang lain hapdet kat pesbuk n published kat blog... Kawan saya yang tolong oderkan daripada member dia. 1 peket RM10.. Ada 6 ketul. Saya beli 2 peket... 1 peket jer dah abis kat dalam kete.. Hahaha... Tak sampai umah lagi dah tinggal sepeket... Hantu btol kan?

Rasa dia boleh tahan.. Syedappp sangat-sangat.. Si dia pun ngap sampai 3 ketul. Hihihihi... Pasni saya nak try wat sendiri laa... Tak taw laa rupa apa plak yang jadi bila tangan tak seni ni yang melipat durian crepe ni...




Tuesday, 4 December 2012

Advanced For 1st Anniversary


Salam...

Tadi petang si dia ajak ikut dia pegi kedai jam sebab dia nak beli tali jam dia da putus. Arini saya tak keje so saya ikut je la dari takde buat apa kat umah..

Masa kat kedai jam tu saya duk belek-belek n survey harga jam yang kitorang memang plan untuk dijadikan hantaran masa big day kitorang nanti :). Kebetulan sejak dari sebelum kenal lagi masing-masing memang pakai Casio. So pilihan kitorang memang Casio la.. Nak beli Tissot, Seiko, Esprit or Guess memang diluar kemampuan la kan.. Huhu....

Saya pun bincang-bincang la ngan si dia sesuai tak jam tu,jam ni... Masa tu mata memang dah berkenan kat seketul jam Casio ni.. Kaler pink n putih memang feveret saya la kan.. Saya memang suka kaler lembut-lembut. Si dia tanya nak ke? Then saya jawab memang nak laa sebab nak wat untuk hantaran nanti..

Si dia tak cakap banyak, terus suruh tokey kedai tu kuarkan jam yang saya suka tu. Si dia suruh saya try pakai. Tengok-tengok takut tak sesuai plak... Saya plak dah cakap dalam ati nape plak dia nak suruh try-try bagai ni... Rupa-rupanya, dia memang nak beli untuk saya pun jam tu. Saya tanya untuk hantaran ke? Dia kate tak... Untuk pakai saja-saja... Huh? Dah kenapa tunang aku ni... Haha... Macam tak caya la kan. Tak kan dia nak beli jam lain plak untuk hantaran...

Masa nak balik tu, dalam kete saya cakap tima kasih sebab belikan jam tu. Dia plak bleh kata jam ni advanced untuk our 1st anniversary 1 Jan nanti... Pulak dah... Hadiah da bagi awal-awal... Hihihi.... Siyesly sejak dari kawan dulu, even celebrate bufday skalipun kitorang tak penah tukar-tukar hadiah. Just kuar blanje makan je sebab kitorang jenis raksasa kuat makan...

Apa-apa pun saya hargai n terharu sangat-sangat arini. Dia ajak teman pegi kedai jam untuk beli tali jam dia. Tapi saya dapat jam baru plak. Sedangkan dia cuma beli tali jam je... :') Balik umah simpan elok-elok je dalam kotak. Wat masa ni tak fikir nak pakai lagi. Sayang la konon.. Hahaha.....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...